Buitenland

‘Man met machete’ in Spaanse kerk is Marokkaanse illegaal, zou Spanje worden uitgezet

26-01-2023 11:53

Machete
Shutterstock.

MADRID, 26 januari (Reuters) – De verdachte van een aanval met een machete op twee kerken in Zuid-Spanje waarbij een geestelijke werd gedood en een andere ernstig gewond raakte, is een 25-jarige Marokkaanse man die het land zou worden uitgezet, zei de politie donderdag.

Het gaat volgens diverse media om Yasine Kanjaa. Tijdens zijn daad zou hij ‘Dood aan christenen!’ en ‘Allah akbar’ hebben geroepen.

De verdachte werd woensdagavond gearresteerd nadat een man met een machete verschillende mensen had aangevallen in de kerken van San Isidro en Nuestra Senora de La Palma, ongeveer 300 meter van elkaar verwijderd, in de zuidelijke havenstad Algeciras.

De politie zei dat ze de verdachte ‘s nachts naar zijn huis hebben gebracht zodat rechercheurs een onderzoek konden uitvoeren, zei een woordvoerder van de Spaanse nationale politie.

Hij zal naar verwachting later op donderdag naar de Spaanse hoofdstad Madrid worden overgebracht om op een nog te bevestigen tijdstip voor een rechter van het Hooggerechtshof te verschijnen in verband met een aanklacht wegens terrorisme, aldus de woordvoerders van de politie en de rechtbank.

Geen eerdere veroordelingen

Een politiebron ontkende berichten in de lokale media dat de verdachte in de dagen of maanden voor de aanslag in de gaten werd gehouden door veiligheidsagenten.

Hij had geen strafrechtelijke of terroristische veroordelingen in Spanje of andere geallieerde landen, zei de bron, die weigerde zijn identiteit bekend te maken vanwege de gevoeligheid van de zaak.

De man was niet legaal in Spanje en zijn uitzettingsprocedure begon in juni vorig jaar en was nog gaande, voegde de bron eraan toe.

Diego Valencia, een koster van de Nuestra Senora de La Palma kerk, werd gedood nadat de aanvaller hem uit de kerk had gejaagd en hem had aangevallen op het drukke plein buiten, aldus de politie en kerkelijke groeperingen.

Een tweede man, de priester van de parochiekerk van San Isidro, Antonio Rodriguez, werd gisteravond geopereerd aan ernstige messteken en zou in een stabiele toestand verkeren, aldus de burgemeester van de stad op de plaatselijke televisie.

Lokale media zeiden dat drie anderen gewond waren, maar de politie heeft dit niet bevestigd.

Onderzoek naar terrorisme

Burgemeester José Antonio Landaluce zei dat het mes van de aanvaller het ruggenmerg van de priester net miste. “Hij heeft veel bloed verloren, de brancard was doordrenkt met bloed, maar als alles goed gaat kan hij vandaag aan het eind van de dag worden ontslagen,” zei hij tegen TVE. Een officiële dag van rouw is uitgeroepen door de burgemeester van de stad, die donderdagmiddag een bijeenkomst zal organiseren voor de kerk waar Valencia stierf.

Fernando Grande-Marlaska, de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, die donderdag naar de stad reist, zei dat de huiszoeking bij de verdachte de politie zal helpen bepalen of er terrorisme in het spel was.

“Er waren geen derden betrokken bij wat er is gebeurd”, zei hij.

Ook burgemeester José Antonio Landaluce heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opgeroepen de veiligheid van de stad te verhogen, zo blijkt uit een interview met COPE-radio.

De haven van Algeciras in de regio Andalusië dient als belangrijkste toegangspunt voor Marokkanen die in Spanje aankomen.

Bomaanslag Madrid

Spanje werd in 2004 getroffen door de ergste islamitische militante aanslag ooit in Europa, toen 192 mensen werden gedood en meer dan 1800 gewond raakten bij meerdere bomaanslagen op het treinsysteem van Madrid.

Volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof hadden de daders banden met Al Qaeda en de Marokkaanse Islamitische Strijdgroep.

In 2017 werden 16 mensen gedood en bijna 200 gewond bij een reeks aanslagen waarbij islamitische militanten in een busje voetgangers neermaaiden op de iconische boulevard Las Ramblas in Barcelona.