Regio

Burgemeester Dronten: ‘Hoge misdaadcijfers door festivals Biddinghuizen’

27-01-2023 12:53

Dronten
Shutterstock.

In de gemeente Dronten zijn de misdrijfcijfers een stuk hoger dan in de rest van de provincie Flevoland. Volgens burgemeester van Dronten Jean Paul Gebben (VVD) komt dit vooral door het grote aantal festivals dat elk jaar in Biddinghuizen wordt georganiseerd. Het gaat dan naast zakkenrollen (“stijging van 222 procent”) om woninginbraken, fietsendiefstallen en openlijk geweld, blijkt uit de jaarlijkse misdrijfmeldingscijfers die het CBS vorige week publiceerde.

Hangjongeren

Naast de festivals zijn volgens de burgemeester ook hangjongeren in Dronten verantwoordelijk voor de hoge misdrijfcijfers. Het zou vooral gaan om “een bepaalde groep jongeren die meer overlast dan acceptabel veroorzaakt” met daarin “twee personen die een sleutelrol spelen, maar die niet uit Dronten komen”.

De gemeente Dronten is voornemens deze twee sleutelfiguren een gebiedsvebod op te leggen. Om de jongerenoverlast verder te bestrijden denk de gemeente aan het inhhuren van een extra jongerenwerker.

Wat de gemeente denkt te kunnen doen tegen het hoge aantal misdrijven in het festivalseizoen blijft onduidelijk. De burgemeester zegt in elk geval met de festivalorganisatoren hierover te willen praten.