Buitenland

‘Oekraïnse piloten hebben half jaar training nodig om in F-16 te kunnen vliegen’

27-01-2023 19:11

F-16
F-16. Foto: Ministerie van Defensie.

KIEV, 27 januari (Reuters)Oekraïne zei vrijdag dat zijn piloten ongeveer een half jaar nodig zullen hebben om te trainen in westerse gevechtsvliegtuigen, zoals de Amerikaanse F-16‘s, nu Kiev zijn campagne opvoert om oorlogsvliegtuigen van de vierde generatie te bemachtigen in de nasleep van de Russische invasie in februari vorig jaar.

Oekraïne kreeg deze week een enorme stimulans toen Duitsland en de Verenigde Staten plannen aankondigden om zware M1 Abrams tanks te leveren aan Kiev, dat nu hoopt dat het Westen ook langeafstandsraketten en gevechtsvliegtuigen zal leveren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Nederlandse F-16’s. Foto: Ministerie van Defensie.

 

De westerse militaire steun is voor Kiev van vitaal belang geweest en heeft zich snel ontwikkeld. Vóór de invasie was zelfs het idee van het leveren van dodelijke hulp aan Oekraïne zeer controversieel, maar westerse leveranties hebben sindsdien taboe na taboe doorbroken.

Beste optie

Woordvoerder Yuri Ihnat van de luchtmacht zei dat F-16’s wellicht de beste optie zijn voor een multi-role fighter ter vervanging van de huidige oorlogsvloot van het land, die ouder is dan het moderne Oekraïne zelf. Hij zei dat Kiev vier types vliegtuigen uit het Sovjettijdperk gebruikt.

“De piloten zeggen dat het geen probleem is om met de F-16 te vliegen, ze kunnen het binnen enkele weken leren. Vechten met deze vliegtuigen is iets heel anders, alle soorten wapens gebruiken,” zei Ihnat tijdens een persconferentie.

“Piloten zeggen dat ze het in ongeveer een half jaar onder de knie kunnen krijgen,” zei hij.

Oekraïne gebruikt zijn gevechtsvliegtuigen voor onderscheppingsmissies en om Russische posities aan te vallen.

‘Zeer zorgvuldig bespreken’

In de Verenigde Staten zei Jon Finer, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, donderdag tegen MSNBC dat de Verenigde Staten het idee om gevechtsvliegtuigen te leveren “zeer zorgvuldig” met Kiev en zijn bondgenoten zouden bespreken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F-16

Een F-16 van de USAF. Ryan Fletcher/Shutterstock.com.

 

Ihnat zei dat naast de piloten ook luchtvaartingenieurs en andere specialisten moeten worden opgeleid. Oekraïne is in verschillende regio’s al begonnen met de aanleg van vliegveldinfrastructuur voor westerse vliegtuigen, zei hij.

Oleksiy Danylov, de secretaris van de Nationale Raad voor Defensie en Veiligheid, plaatste een video op Twitter van een opstijgend westers gevechtsvliegtuig en schreef “Binnenkort in Oekraïne”.