Buitenland

Naast tanks wil Oekraïne gevechtsvliegtuigen, liefst van vierde generatie

25-01-2023 17:56

F16
General Dynamics F-16 C Fighting Falcon of Hellenic Air Force HAF, 2019. Flight Video and Photo / Shutterstock.com

KIEV, 25 januari (Reuters) Oekraïne zal nu aandringen op westerse gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie, zoals de Amerikaanse F-16, nadat de levering van grote gevechtstanks is veiliggesteld, zei een adviseur van de Oekraïense minister van Defensie woensdag.

Oekraïne kreeg een enorme steun voor zijn troepen toen Duitsland woensdag plannen aankondigde om zware Leopard 2 tanks aan Kiev te leveren, waarmee een einde kwam aan een wekenlange diplomatieke impasse over de kwestie. De Verenigde Staten staan op het punt een soortgelijke aankondiging te doen om M1 Abrams te leveren.

“De volgende grote hindernis zijn de gevechtsvliegtuigen”, zei Yuriy Sak, die minister van Defensie Oleksiy Reznikov adviseert, telefonisch tegen Reuters.

F16’s

De Oekraïense luchtmacht beschikt over een vloot van verouderde gevechtsvliegtuigen uit het Sovjettijdperk die al van de band rolden voordat Kiev meer dan 31 jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep. De gevechtsvliegtuigen worden gebruikt voor onderscheppingsmissies en om Russische posities aan te vallen.

“Als we westerse gevechtsvliegtuigen krijgen zullen de voordelen op het slagveld enorm zijn. Het zijn niet alleen F-16’s: vliegtuigen van de vierde generatie, dat is wat we willen.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F16

Een F16. Shutterstock.

 

De westerse militaire steun is voor Kiev van vitaal belang geweest en heeft zich tijdens de oorlog snel ontwikkeld. Vóór de invasie was zelfs het idee om dodelijke hulp aan Oekraïne te leveren zeer controversieel, maar westerse leveringen hebben sindsdien taboe na taboe doorbroken.

“Ze wilden ons geen zware artillerie geven, toen deden ze dat wel. Ze wilden ons geen Himars systemen geven, toen deden ze dat wel. Ze wilden ons geen tanks geven, nu geven ze ons tanks. Behalve kernwapens is er niets meer dat we niet zullen krijgen,” zei Sak.

Langeafstandsraketten

Oekraïne, dat afgelopen februari door Rusland werd binnengevallen, heeft ook gezegd dat het langeafstandsraketten van het Westen wil ontvangen.

Moskou reageerde woensdag woedend nadat Duitsland de levering van Leopard 2 tanks aan Oekraïne had goedgekeurd, het werkpaard van legers in heel Europa, in een besluit dat de offensieve kracht van Oekraïne zeker zal versterken.

Justin Bronk, een onderzoeker bij de RUSI-denktank in Londen, zei dat de Oekraïense luchtmacht veel baat zou hebben bij de westerse gevechtsvliegtuigen wat betreft de dodelijkheid in de lucht en mogelijk ook op de grond.

Maar hij zei op Twitter dat ze nog steeds een groot risico zouden lopen door Russische grond-luchtraketten, waardoor ze gedwongen zouden worden zeer laag bij de frontlinie te vliegen, iets wat “het effectieve bereik van raketten drastisch zou verminderen en de aanvalsmogelijkheden zou beperken”.

Engelse F-16-lessen

Ondanks een gebrek aan merkbare beweging op dit gebied, heeft de Oekraïense luchtmacht tijdens de hele oorlog naar betere vliegtuigen verlangd.

Een Oekraïense piloot met de codenaam Juice vertelde Reuters vorige maand dat veel van zijn collega’s bij de luchtmacht in hun vrije tijd Engelse lessen volgden in de verwachting dat Kiev ooit buitenlandse vliegtuigen zoals de F-16 zou krijgen.