Buitenland

Spaanse politie pakt man op voor plannen jihadistische terreuraanslag strand Benidorm

28-01-2023 20:22

Benidorm
Benidorm. Shutterstock.

Door Bert Brussen, TPO – De Spaanse Guardia Civil heeft een 28-jarige man met de Spaanse nationaliteit van Marokkaanse afkomst opgepakt die verdacht wordt van het plannen van een terroristische aanslag op strandbezoekers in de badplaats Benidorm. De verdachte, genaamd Fath Allah Benhachem Gharras, zou machinegeweren willen gebruiken voor de aanslag.

De politie heeft tijdens het onderzoek samengewerkt met Amerikaanse veiligheidsdiensten en de FBI.

Jihadistische radicalisering

Volgens de politie was de man in een vergevorderd proces van jihadistische radicalisering en was hij actief op het dark web, waar hij steun betuigde aan de terreurorganisatie Islamitische Staat en wapens en handleidingen voor explosieven verkreeg.

“De verdachte zit in een vergevorderd proces van jihadistische radicalisering en is zeer gewelddadig en agressief”, aldus de Spaanse politie.

De man was van plan de aanslagen te filmen en de beelden te delen op netwerken van ISIS.

Aanslag op kerken

Woensdag pleegde een man met de Marokkaanse nationaliteit een aanslag in twee kerken in Algeciras, Zuid-Spanje. Hierbij kwam een koster van een van de kerken om het leven en raakte een priester gewond. De Spaanse politie onderzoekt deze zaak als jihadistische terreuraanslag.