Politiek Buitenland

Boris Johnson: ‘Poetin dreigde tijdens telefoongesprek met raketaanval’

30-01-2023 10:15

Yars ICBM, Russia
Russische nucleaire Yars-ICBM. (Russian Defense Ministry Press Service via AP.)

LONDEN, 30 januari (Reuters) – De voormalige Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat de Russische president Vladimir Poetin hem tijdens een telefoongesprek in de aanloop naar de invasie van Oekraïne heeft gedreigd met een raketaanval.

Johnson, die met de BBC sprak voor een documentaire, zei dat de Russische leider hem had gevraagd naar de vooruitzichten op toetreding van Oekraïne tot de NAVO, waarop hij had geantwoord dat dit “in de nabije toekomst” niet zou gebeuren.

“Hij bedreigde me op een gegeven moment en zei: ‘Boris, ik wil je geen pijn doen, maar met een raket duurt het maar een minuut’ of zoiets. Jolly”, zei Johnson, die herinnerde aan het “zeer lange” en “zeer buitengewone” gesprek in februari 2022, dat volgde op een bezoek van de toenmalige premier aan Kiev.

“Maar ik denk dat uit de zeer ontspannen toon die hij aansloeg, het soort air van afstandelijkheid dat hij leek te hebben, bleek dat hij gewoon meespeelde met mijn pogingen om hem te laten onderhandelen.”

Sergej Skripal

De betrekkingen tussen Moskou en Londen waren tot het laagste niveau in decennia gezonken, zelfs voordat Rusland Oekraïne binnenviel, naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal in de Britse stad Salisbury in 2018.

Johnson, die in september aftrad na een reeks schandalen, probeerde Londen te positioneren als de belangrijkste bondgenoot van Kiev in het Westen. Tijdens zijn ambtsperiode bezocht hij Kiev meerdere malen en belde hij vaak met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.