Politiek Buitenland

Kremlin: Boris Johnson liegt over telefonische dreiging raketaanval door Poetin

30-01-2023 11:45

Boris Johnson
Bron: Michael Tubi via Shutterstock

30 januari (Reuters) – Het Kremlin zei maandag dat de voormalige Britse premier Boris Johnson loog toen hij zei dat president Vladimir Poetin hem tijdens een telefoongesprek in de aanloop naar de invasie in Oekraïne had gedreigd met een raketaanval.

De woordvoerder van Poetin, Dmitry Peskov, zei tegen verslaggevers dat wat Johnson zei niet waar was, of “meer precies, een leugen”.

Johnson, die de BBC toesprak voor een documentaire, zei dat de Russische leider hem had gedreigd met een raketaanval die “slechts een minuut zou duren”.

“Hij bedreigde me op een gegeven moment, en hij zei: ‘Boris, ik wil je geen pijn doen, maar met een raket duurt het maar een minuut’ of zoiets,” zei Johnson.

Peskov zei: “Er werd niet gedreigd met raketten.”

“Het is ofwel een opzettelijke leugen – dus je moet de heer Johnson vragen waarom hij ervoor koos om het zo te zeggen – of het was een onbewuste leugen en hij begreep in feite niet waarover Poetin met hem sprak.”

‘Ongemakkelijke situatie’

Peskov zei dat Poetin aan Johnson had uitgelegd hoe, als Oekraïne zich zou aansluiten bij het westerse NAVO-bondgenootschap, Amerikaanse of NAVO-raketten die in de buurt van de Russische grenzen worden geplaatst, zouden betekenen dat elke raket Moskou in enkele minuten zou kunnen bereiken, en suggereerde dat er misschien sprake was van een misverstand.

“Als dat is hoe deze passage is opgevat, dan is het een zeer ongemakkelijke situatie,” zei Peskov.