Buitenland

Palestijnse president Abbas: ‘Geweld Westelijke Jordaanoever is schuld van Israël’

31-01-2023 15:34

Mahmoud Abbas
President of the State of Palestine and Palestinian National Authority Mahmoud Abbas, 2018. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

JERUZALEM, 31 januari (Reuters) – De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Israël dinsdag de schuld gegeven van de sterke escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever, terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aandrong op kalmte aan beide zijden en bevestigde dat Washington zich inzet voor een tweestatenoplossing.

Abbas riep op tot “de volledige stopzetting van unilaterale Israëlische acties, die in strijd zijn met de ondertekende overeenkomsten en het internationaal recht” en herhaalde de reeds lang bestaande eis van de Palestijnen dat Israël zijn bezetting beëindigt.

Staat Palestina

“Wij zijn nu bereid om met de Amerikaanse regering en de internationale gemeenschap samen te werken om de politieke dialoog te herstellen om een einde te maken aan de Israëlische bezetting van het land van de Staat Palestina op de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad,” zei hij in een verklaring.