Partnerbijdrage

Zou het vooruitzicht van een reeks populaire beursintroducties de IPO-markten van 2023 kunnen stimuleren?

31-01-2023 13:39

 

De markt voor beursintroducties (IPO’s) heeft in 2022 een zwaar jaar gehad. Volgens accountantskantoor EY daalde het aantal IPO’s met 45% tot 1.333, terwijl het totale opgehaalde bedrag met 61% daalde tot 179,5 miljard dollar. Een extreme daling waardoor het een negatief record heeft verbroken.

(Afbeelding: EY)

Veel bedrijven besloten in 2022 niet naar de beurs te gaan als gevolg van de slechte marktomstandigheden die veroorzaakt zijn door hoge inflatie, stijgende rentetarieven en zwakkere economische ontwikkeling. Met als resultaat minder vertrouwen door beleggers. Degenen die het risico namen, hadden het moeilijker om kapitaal aan te trekken, wat resulteerde in kleinere gemiddelde transactiegroottes.

De daling van de noteringen van dit jaar is de ergste sinds 2008 toen het met 73% daalden, volgens gegevens van Bloomberg. Het volgt op een recordjaar in 2021, toen piekende aandelenmarkten leidde tot een ongekende IPO-winst van $ 655 miljard. Sindsdien zijn snelgroeiende technologiebedrijven zonder een pad naar winstgevendheid echter uit de belangstelling geraakt, terwijl consumenten bedrijven de steun van investeerders missen naarmate de inflatie stijgt.

(Afbeelding: Factset)

Vanwege geopolitieke onrust beleefde de markt voor beursintroducties (IPO’s) in Amerika, die wordt gedomineerd door de Verenigde Staten, het slechtste jaar sinds de financiële crisis. Volgens EY was Azië de IPO markt in 2022 nog wel levendig, waarbij China een recordjaar beleefde.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Als bedrijven weer vertrouwen willen krijgen om naar de beurs te gaan, moet eerst en vooral de neerwaartse inflatie trend plaatsvinden. Aangezien de Centrale Bank de rente verhoogt tegen een achtergrond van hoge inflatie, wat een negatieve invloed heeft op de waardering van bedrijven uit de groeisector. Met andere woorden, in de veronderstelling dat de rendementen op langlopende obligaties beginnen te dalen, zou de versoepeling van de Centrale Bank kunnen leiden tot een einde aan de rotatiecyclus van groeiaandelen naar waarde. Dit alles zou de marktvolatiliteit kunnen verminderen en de belangstelling van de markt voor beursintroducties kunnen hernieuwen.”

Vooruitzicht van de IPO markt in 2023

Een aantal bedrijven heeft hun IPO-plannen voor 2022 uitgesteld, maar er is optimisme dat de markt in 2023 zal herstellen dankzij de achterstand van bedrijven die van plan zijn naar de beurs te gaan. Langverwachte bedrijven vinden zelfs in moeilijke tijden, hun weg naar de markt, zoals de beursgang van Porsche in september 2022. Nu veel experts verwachten dat de markt later in het jaar zal verbeteren – na een recessie – kunnen bedrijven worden aangemoedigd om naar de beurs te gaan. naarmate de waarderingen stijgen.

Adena Friedman, CEO van de Nasdaq, verklaarde onlangs op de Reuters NEXT-conferentie dat er ongeveer 200 bedrijven in de Nasdaq IPO-pijplijn zitten, wat lager is dan het gebruikelijke aantal van 250-300. De president van de New York Stock Exchange, Lynn Martin, noemde de pijplijn “enorm”. In ander nieuws heeft Laura Cha, voorzitter van de New York Stock Exchange, gemeld dat ongeveer honderd bedrijven klaar zijn om naar de beurs te gaan.

Langverwachte IPO’s voor in 2023

Stripe

Een veelbelovende IPO in 2023 kan van het bedrijf Stripe zijn. Het online betalingsbedrijf is afgelopen jaar gewaardeerd op $95 miljard. Stripe, opgericht in 2010 door de broers Patrick en John Collison, heeft de miljarden aan inkomsten en rusteloze vroege werknemers en investeerders voor een beursintroductie. De betalingsverwerking activiteiten van Stripe heeft goed geprofiteerd van online winkelen, dat tijdens de pandemie hoger werd. Het gerucht gaat dat Stripe al een tijdje in de IPO-trein zit, hoewel het bedrijf heeft gezegd dat het geen grote haast heeft om daar te komen.

Databricks

Databricks is een ‘unicorn’ die een IPO-waardering van tientallen miljarden zou kunnen hebben, waardoor het een van de meest langverwachte beursintroducties van 2023 kan worden. In 2021 werd de Databricks gewaardeerd op $ 38 miljard, maar in oktober 2022 was de marktkapitalisatie gedaald tot $ 31 miljard.

Reddit

Reddit, ook wel de ‘eerste pagina van het internet’ genoemd, is een van de meest bezochte online communities, waar mensen kunnen praten met anderen die hun interesses delen. Nadat Fidelity Investments in augustus 2021 $ 400 miljoen in Reddit had geïnvesteerd, werden de aandelen van het bedrijf gewaardeerd op $ 10 miljard. Sindsdien heeft Fidelity echter rekening gehouden met de algemene marktdaling door de waardering met 36% in haar boeken te schrijven.

Dit zijn er nog maar drie uit de nog veel belovende IPO’s zoals, Discord, Instacart, maar ook SpaceX.

Conclusie

Door de economische marktomstandigheden is het echter nog steeds moeilijk aangezien de inflatie hoog is, de rente stijgt en de economische groei vertraagt. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan de wijdverbreide bezorgdheid over een recessie in 2023.

Ondanks het uitdagende macro-economische klimaat zijn bedrijven van plan om hun beursnoteringplannen in 2023 te blijven uitvoeren. Dat kan betekenen dat de IPO-activiteit begin 2023 relatief laag is en dat een significant herstel waarschijnlijk later in het jaar zal optreden, afhankelijk van een verbetering van de economische vooruitzichten.

Een bedrijf dat graag wil zeilen in wat woelige zeeën in 2023, moet goed overwegen of zijn investeerders prioriteit zullen geven aan het vermogen van het bedrijf om in slechtere tijden een robuuste winstgevendheid en cashflow te genereren boven het groeipotentieel van het bedrijf.