Buitenland

Jamaica bereid leger in te zetten voor herstel orde Haïti

01-02-2023 21:55

Port-au-Prince, Haiti. AP Photo/Odelyn Joseph.

KINGSTON, 1 februari (Reuters) – Jamaica zou bereid zijn deel te nemen aan een internationale militaire inzet in Haïti, vertelde premier Andrew Holness dinsdag aan wetgevers, en zei dat het Caribische eilandland zijn buurland ook zou kunnen steunen bij electorale hervormingen.

De Verenigde Naties stelden in oktober voor een “snelle actiemacht” naar Haïti te sturen, waar bendes hun grondgebied hebben uitgebreid nadat de moord op president Jovenel Moise in 2021 een machtsvacuüm achterliet.

Dat heeft geleid tot routinegevechten tussen politieagenten en bendes, waarbij de politie vorige week de straten blokkeerde uit protest tegen de dood van agenten. Bij bloedige gevechten tussen rivaliserende bendes zijn honderden doden gevallen en duizenden mensen op de vlucht geslagen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Port au Prince, Haiti

Port-au-Prince, Haïti. AP Photo/Odelyn Joseph.

 

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft gepleit voor buitenlandse militaire steun. De VN-gezant voor Haïti, Helen La Lime, heeft opgeroepen tot meer urgentie en gezegd dat de politie niet kan winnen zonder steun van buitenaf. Maar de besprekingen zijn vastgelopen en de meeste landen lijken terughoudend om troepen te sturen.

“Jamaica is bereid deel te nemen aan een multinationale bijstandsoperatie voor de veiligheid in Haïti volgens de juiste juridische parameters om een terugkeer naar een redelijk niveau van stabiliteit en vrede te ondersteunen”, zei Holness tegen de wetgevers.

Zowel de politie als het leger van Jamaica zijn op de hoogte gebracht, zei hij, en zullen voorbereidingen treffen voor “dergelijke gebeurtenissen”.

Technisch team El Salvador

Los daarvan heeft de vice-president van El Salvador, Felix Ulloa, aangeboden een “technisch team” naar Haïti te sturen om advies te geven over de bestrijding van bendes, vertelde een presidentieel adviseur aan Reuters. Het Centraal-Amerikaanse land is bezig met een bloedig optreden tegen gewapende bendes op zijn eigen grondgebied, wat kritiek heeft opgeleverd van mensenrechtengroeperingen.

Vorige week gaf het Caribische blok CARICOM een verklaring uit waarin het zowel de recente moorden door bendes op politieagenten in Haïti als de politieprotesten veroordeelde.

“Wij blijven van mening dat elke oplossing gebaseerd moet zijn op de wil van het Haïtiaanse volk”, aldus Holness. “De ontwikkelingen van de afgelopen week tonen echter aan dat de vooruitgang op weg naar het herstel van de democratische instellingen en de rechtsstaat zeer broos blijft.”

Hij wees op “toenemende berichten” dat kinderen die hun schooljaar nog moeten hervatten, worden gerekruteerd voor bendes.

Gastheer Jamaica

Holness voegde eraan toe dat terwijl de besprekingen binnen CARICOM nog gaande zijn, Kingston bereid is als gastheer op te treden voor besprekingen tussen de politieke leiders van Haïti en burgerlijke vertegenwoordigers.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Port au Prince, Haiti

Port-au-Prince, Haiti. AP Photo/Odelyn Joseph.

Mark Golding, de oppositieleider van Jamaica, zei dat hij de deelname van Jamaica binnen de door de premier geschetste parameters zou steunen, waarbij hij wees op het “alarmerende vooruitzicht” van verdere verslechtering voor de buurlanden van Haïti.

Golding zei dat herstelbetalingen voor Haïti ook op de agenda van de besprekingen moeten staan. Na de onafhankelijkheid van Haïti legde Frankrijk zijn voormalige kolonie zware schulden op voor verloren “eigendom”, waaronder slaven, die Haïti pas na meer dan een eeuw kon afbetalen en die de ontwikkeling van het land belemmerden.