Buitenland

Medvedev: ‘Heel Oekraïne zal branden’

04-02-2023 11:11

Kernwapens
ID1974 / Shutterstock.com

4 februari (Reuters) – De voormalige Russische president Dmitri Medvedev heeft gezegd dat de levering van geavanceerder Amerikaans wapentuig, zoals Leopard 2 tanks, M1 Abrams tanks en raketten met groot bereik aan Oekraïne alleen maar zal leiden tot meer vergeldingsaanvallen van Rusland, tot aan de Russische nucleaire doctrine.

“Heel Oekraïne dat onder het bewind van Kiev blijft, zal branden,” citeerde journaliste Nadana Fridrikhson hem in een schriftelijk interview.

Fridrikhson vroeg Medvedev, die als vice-voorzitter van de Veiligheidsraad een van Ruslands meest oorlogszuchtige figuren is geworden sinds de invasie van Oekraïne, of het gebruik van wapens met een groter bereik Rusland zou kunnen dwingen om met Kiev te onderhandelen.

“Het resultaat zal precies het tegenovergestelde zijn”, antwoordde Medvedev in commentaar dat Fridrikhson op haar Telegram-kanaal plaatste.

“Alleen morele freaks, waarvan er zowel in het Witte Huis als in het Capitool genoeg zijn, kunnen zo redeneren.”

Nucleair antwoord

Het Pentagon zei vrijdag dat een nieuwe raket die het aanvalsbereik van Oekraïne zou verdubbelen is opgenomen in een militair hulppakket van 2,175 miljard dollar.

Nu de eerste verjaardag van de invasie op 24 februari nadert, zijn de Russische troepen de afgelopen acht maanden op de achtergrond geraakt en hebben zij geen van de vier Oekraïense provincies die Moskou eenzijdig tot deel van Rusland heeft verklaard, volledig onder controle.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Russian Defense Ministry Press Service via AP.

 

President Vladimir Poetin beschouwt de Russische campagne in Oekraïne als een existentiële verdediging tegen een agressief Westen en heeft, net als Medvedev, herhaaldelijk gedreigd met een nucleair antwoord, waarbij hij zei dat Rusland alle beschikbare middelen zal gebruiken om zichzelf en zijn volk te beschermen.

Nucleaire doctrine

Op de vraag wat er zou gebeuren als de wapens die Washington Oekraïne heeft beloofd de Krim – die Rusland in 2014 van Oekraïne heeft veroverd – of diep in Rusland zouden treffen, zei Medvedev dat Poetin de kwestie duidelijk had besproken.

“We stellen onszelf geen grenzen en, afhankelijk van de aard van de bedreigingen, zijn we bereid alle soorten wapens te gebruiken. In overeenstemming met onze doctrinaire documenten, waaronder de Fundamentals of Nuclear Deterrence,” zei hij. “Ik kan u verzekeren dat het antwoord snel, hard en overtuigend zal zijn.”

De Russische nucleaire doctrine staat een nucleaire aanval toe na “agressie tegen de Russische Federatie met conventionele wapens wanneer het voortbestaan van de staat wordt bedreigd”.