Partnerbijdrage

5 Tips als je gaat varen in Amsterdam

06-02-2023 17:35

Varen in Amsterdam is iets wat je echt een keer gedaan moet hebben. De grachtengordel staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je kijkt je ogen uit als je met een bootje door de grachten vaart. Een echte must-do dus wanneer je in de hoofdstad bent met vrienden, familie of collega’s. Maar hoe plan je zo een uitje en waar moet je op letten? Wij geven 5 tips voor als je in Amsterdam gaat varen.

Kies een goede sloepverhuur uit

De beste manier om de stad te ontdekken is dan ook door een sloep te huren bij een sloepverhuur Amsterdam, zoals Canal Motorboats. Zij zijn de oudste sloepverhuur van de stad en verhuren jaarlijks aan duizenden toeristen en dagjesmensen. Jij bent de kapitein bij Canal Motorboats en mag zelf varen. Je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles uit het uitje haalt? Wij delen een paar tips voor een perfect dag op de grachten.

Weet wat de vaarregels zijn

Het kan erg druk zijn op de Amsterdamse grachten. Het is daarom erg belangrijk dat je vooraf de vaarregels goed doorneemt. Zo weet je precies wat de borden betekenen en hoe je veilig kunt varen. Wist je bijvoorbeeld dat je aan grotere schepen altijd voorrang moet verlenen? of dat je altijd aan de rechterkant van de gracht moet varen? Wees dus goed voorbereid voor je het water op gaat en lees de vaarregels door.

Plan een leuke vaarroute

Amsterdam is, zoals je weet, vrij groot. Er zijn heel veel mooie plekken waar je langs kunt varen. Plan dus van te voren welke route je neemt. Wil je en historische route varen, een groene route of juist langs de hotspots gaan? Stippel de route uit zodat je als een ervaren kapitein de grachten op gaat. Zo weet je ook zeker dat je op tijd terug bent om de sloep weer in te leveren.

Neem hapjes en drankjes mee

Wij raden aan om vooraf lekkere hapjes en drankjes in te pakken en mee te nemen tijdens de boottocht. Een picknick op de boot maakt de ervaring nog net wat leuker. Veel verhuurboten hebben genoeg plek op de boot om de spullen mee te nemen, zo zijn er bijvoorbeeld vaak opbergvakken onder de zitplekken. Neem dus gerust een koelbox mee en geniet samen met vrienden en familie van de meegebrachte hapjes. Let wel op dat de kapitein nuchter moet blijven, dus bespreek van te voren wie de Bob is. Zo blijft de vaartocht veilig én leuk. Geen zin om vooraf hapjes te maken? Ga dan even langs de supermarkt of een restaurant en haal je bestelling op voor onderweg.

Kleed je warm

Het is een bekend feit dat het op het water vaak wat frisser is. Kleed je dus warm genoeg wanneer je met een sloep op de grachten gaat varen. Neem een extra vest mee zodat je je kunt aanpassen aan het weer. Denk bijvoorbeeld ook aan een regenponcho wanneer het weer wat minder is of juist zonnebrand en een pet als de zon schijnt.