Buitenland

Verenigde Naties: ‘Wereld gaat grotere oorlog over Oekraïne tegemoet’

06-02-2023 17:15

Antonio Guterres
Antonio Guterres. Lev Radin/Shutterstock.com.

VERENIGDE NATIES, 6 februari (Reuters) – Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft maandag tegen producenten van fossiele brandstoffen gezegd dat ze “niet in zaken mogen zijn” tenzij ze op geloofwaardige wijze streven naar netto nul-emissies en waarschuwde dat de wereld een “grotere oorlog” over Oekraïne tegemoet gaat.

In een toespraak tot de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN waarin hij zijn prioriteiten voor 2023 presenteerde, riep Guterres ook op tot “een nieuw Bretton Woods-moment” – verwijzend naar de conferentie van 1941 die leidde tot de oprichting van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

‘Producenten van fossiele brandstoffen en hun medeplichtigen’

Guterres, die op 1 januari 2017 aantrad bij de Verenigde Naties en nu bezig is aan zijn tweede en laatste termijn van vijf jaar, dringt al lang aan op veranderingen ten gunste van ontwikkelingslanden in de mondiale financiële instellingen en spreekt zich uit over de bestrijding van klimaatverandering.

“Ik heb een speciale boodschap voor producenten van fossiele brandstoffen en hun medeplichtigen die de productie willen uitbreiden en monsterwinsten binnenharken: Als u geen geloofwaardige koers kunt uitzetten naar netto nul, met doelstellingen voor 2025 en 2030 voor al uw activiteiten, moet u geen zaken doen”, aldus Guterres.

“Uw kernproduct is ons kernprobleem”, zei hij. “We hebben een revolutie in hernieuwbare energie nodig, geen zelfdestructieve heropleving van fossiele brandstoffen.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De landen staan onder druk om de uitstoot tegen 2030 te halveren en tegen 2050 tot nul terug te brengen, de enige manier om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden Celsius te houden. Guterres organiseert in september een “no-nonsense” klimaattop.

Nieuwe schuldarchitectuur

Wat het mondiale financiële systeem betreft, riep Guterres op tot een nieuwe verbintenis om de “dramatische behoeften” en de stem van de ontwikkelingslanden te versterken. Hij zei ook dat een nieuwe schuldarchitectuur nodig is die voorziet in schuldverlichting en -herstructurering voor kwetsbare landen, waaronder landen met een middeninkomen in nood.

Guterres sprak de Algemene Vergadering toe enkele weken voor de eerste verjaardag op 24 februari van de inval van Rusland in Oekraïne, die volgens hem “onnoemelijk veel leed berokkent aan het Oekraïense volk, met diepgaande mondiale gevolgen”.

“De vooruitzichten op vrede worden steeds kleiner. De kansen op verdere escalatie en bloedvergieten blijven toenemen,” zei Guterres. “Ik vrees dat de wereld niet in een grotere oorlog slaapwandelt. Ik vrees dat zij dat doet met haar ogen wijd open.”