Politiek

WEF, secretaris-generaal Verenigde Naties: ‘Wereld bevindt zich in droevige toestand’

18-01-2023 12:06

Olena Zelenska, WEF, Davos, 2023
Olena Zelenska. (AP Photo/Markus Schreiber)

DAVOS, Zwitserland (AP) – De wereld bevindt zich in een “droevige toestand” als gevolg van talloze “onderling verbonden” uitdagingen, waaronder klimaatverandering en de oorlog van Rusland in Oekraïne, die zich “opstapelen als auto’s in een kettingbotsing”, zei de VN-chef op de bijeenkomst van het World Economic Forum woensdag.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bracht zijn sombere boodschap op de tweede dag van de bijeenkomst van wereldleiders en bedrijfsleiders in het Zwitserse skioord Davos. De sessies namen een grimmige wending toen het nieuws bekend werd over een helikopterongeluk in Oekraïne waarbij 18 mensen omkwamen, onder wie de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken en andere functionarissen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Klaus Schwab, WEFKlaus Schwab tijdens het World Economic Forum in Davos. CC-Foto: WEF.

 

Forumvoorzitter Borge Brende vroeg om 15 seconden stilte en de Oekraïense first lady Olena Zelenska depte de betraande ogen af. Hij noemde het “weer een zeer trieste dag” en vertelde de aanwezigen vervolgens dat “we ook deze negatieve situatie ten goede kunnen veranderen”.

Toespraak Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou het conclaaf via een videoverbinding toespreken, terwijl de Oekraïense delegatie, waarvan zijn vrouw deel uitmaakt, aandringt op meer hulp, waaronder wapens, van internationale bondgenoten om Rusland te bestrijden. Kort voor Zelensky spreekt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die onder druk staat om tanks te sturen om Oekraïne te helpen en de enige leider van de groep van zeven  grootste economieën is die Davos bijwoont.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

First Lady van Oekraïne Olena Zelenska reageert op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland na het nieuws van een helikoptercrash in Oekraïne, waarbij onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky om het leven kwam op woensdag 18 januari 2023. De jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum vindt plaats in Davos van 16 tot 20 januari 2023. (AP Photo/Markus Schreiber)

 

Guterres zei dat de grootste geopolitieke verdeeldheid en het grootste wantrouwen sinds generaties de inspanningen ondermijnen om de mondiale problemen aan te pakken, waaronder de toenemende ongelijkheid, een crisis in de kosten van levensonderhoud als gevolg van de stijgende inflatie en de energieschaarste, de aanhoudende gevolgen van de COVID-19-pandemie, verstoringen in de toeleveringsketen en meer.

Hij noemde de klimaatverandering een “existentiële uitdaging” en zei dat een wereldwijde verbintenis om de temperatuurstijging van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius “bijna in rook opgaat”.

‘Grote leugen van Big Oil’

Guterres, die een van de meest uitgesproken wereldfiguren is op het gebied van klimaatverandering, verwees naar een recent onderzoek waaruit bleek dat wetenschappers van Exxon Mobil al in de jaren zeventig opmerkelijk nauwkeurige voorspellingen deden over de gevolgen van klimaatverandering, zelfs toen het bedrijf publiekelijk twijfelde aan de realiteit van de opwarming.

“We hebben vorige week geleerd dat bepaalde producenten van fossiele brandstoffen zich er in de jaren zeventig volledig van bewust waren dat hun kernproduct onze planeet aan het bakken was,” zei hij in zijn toespraak.

“Sommigen bij Big Oil hebben de grote leugen verspreid.”

 

Artikel gaat verder na video.

 

Critici hebben vraagtekens geplaatst bij de impact van de vierdaagse bijeenkomst waar politici, CEO’s en andere leiders de wereldproblemen bespreken – en aan de zijlijn afspraken maken – maar waar concrete actie moeilijker te meten is. Milieuactivisten hekelen bijvoorbeeld de CO2-uitstotende privéjets die de hoge heren naar een evenement brengen dat de strijd tegen klimaatverandering als prioriteit heeft.

Op de tweede dag woonden overheidsfunctionarissen, bedrijfsleiders, academici en activisten tientallen panelsessies bij over onderwerpen als de metaverse, greenwashing van het milieu en kunstmatige intelligentie.

Patriot-luchtverdediging

Oekraïne staat centraal nu de verjaardag van de oorlog nadert, waarbij Zelenska de aanwezigen aanspoort meer te doen om haar land te helpen in een tijd waarin de invasie van Rusland kinderen laat sterven en de wereld worstelt met voedselonzekerheid.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

PatriotLanceerstation van een Patriot PAC-2. Foto: Defensie.nl.

 

De crash zorgde voor nog meer tragedie nadat in het weekend een Russische raketaanval een flatgebouw in de zuidoostelijke Oekraïense stad Dnipro trof, waarbij tientallen mensen omkwamen in een van de dodelijkste aanvallen in maanden.

Maar Oekraïne krijgt extra internationale steun: De Nederlandse premier Mark Rutte zei dinsdag dat Nederland zich wil aansluiten bij de inspanningen van de VS en Duitsland om Oekraïne te trainen en te bewapenen met geavanceerde Patriot-verdedigingssystemen.

Leopard 2 tanks

De Duitse regering staat onder toenemende druk om een nieuwe belangrijke stap te zetten in de militaire hulp aan Oekraïne door in te stemmen met de levering van Leopard 2 gevechtstanks. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zal deze week een bezoek brengen aan Berlijn en vervolgens als gastheer optreden voor een bijeenkomst van bondgenoten op de luchtmachtbasis Ramstein in het westen van Duitsland.

 

Leopard 2 tank. Shutterstock.