Weten & Tech

Microsoft integreert ChatGPT-AI in zoekmachine Bing, browser Edge

07-02-2023 21:25

REDMOND, Washington, APMicrosoft smelt ChatGPT-achtige technologie samen in zijn zoekmachine Bing, waardoor een internetdienst die nu ver achterblijft bij Google wordt omgevormd tot een nieuwe manier van communiceren met kunstmatige intelligentie.

De vernieuwing van Microsofts zoekmachine kan de softwaregigant een voorsprong geven op andere techbedrijven bij het inspelen op de wereldwijde opwinding rond ChatGPT, een tool die miljoenen mensen bewust heeft gemaakt van de mogelijkheden van de nieuwste AI-technologie.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Naast de toevoeging aan Bing integreert Microsoft de chatbot-technologie ook in zijn Edge-browser. Microsoft kondigde de nieuwe technologie aan tijdens een evenement dinsdag in zijn hoofdkwartier in Redmond, Washington.

Microsoft zei dat een publieke preview van de nieuwe Bing dinsdag van start gaat voor gebruikers die zich daarvoor aanmelden, maar dat de technologie in de komende weken zal worden opgeschaald naar miljoenen gebruikers.

Yusuf Mehdi, Microsoft’s corporate vice president en consumer chief marketing officer, zei dat de nieuwe Bing live zal gaan voor desktop op beperkte preview. Iedereen kan een beperkt aantal zoekopdrachten uitproberen, zei hij.

1 miljard eerste investering

Het versterkende partnerschap met ChatGPT-maker OpenAI is al jaren in de maak, te beginnen met een investering van 1 miljard dollar van Microsoft in 2019 die leidde tot de ontwikkeling van een krachtige supercomputer die speciaal is gebouwd om de AI-modellen van de startup uit San Francisco te trainen.

Hoewel het niet altijd feitelijk of logisch is, komt ChatGPT’s beheersing van taal en grammatica voort uit het opnemen van een enorme voorraad gedigitaliseerde boeken, Wikipedia-items, instructiehandleidingen, kranten en andere online geschriften.

Conversatiegerichte zoekmachines

Microsoft Corp. CEO Satya Nadella zei dinsdag dat nieuwe AI-ontwikkelingen “elke softwarecategorie die we kennen zullen veranderen”, inclusief zoeken, net als eerdere innovaties in pc’s en cloud computing. Hij zei dat het belangrijk is om AI te ontwikkelen “met menselijke voorkeuren en maatschappelijke normen en dat doe je niet in een laboratorium. Je moet dat in de wereld doen.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De verschuiving naar meer conversatiegerichte zoekmachines – die met vertrouwen vragen kunnen beantwoorden in plaats van links naar andere websites aan te bieden – kan de door reclame gevoede zoekbusiness veranderen, maar houdt ook risico’s in als de AI-systemen hun feiten niet juist weergeven. Hun ondoorzichtigheid maakt het ook moeilijk om terug te gaan naar de originele, door mensen gemaakte afbeeldingen en teksten die ze effectief uit hun hoofd hebben geleerd, hoewel de nieuwe Bing annotaties bevat die naar bronnen verwijzen.

Google is altijd voorzichtig geweest met dergelijke stappen. Maar in antwoord op de druk over de populariteit van ChatGPT kondigde Google CEO Sundar Pichai maandag een nieuwe conversatiedienst aan, Bard genaamd, die exclusief beschikbaar zal zijn voor een groep “vertrouwde testers” alvorens later dit jaar op grote schaal te worden vrijgegeven. Ook de Chinese techgigant Baidu kondigde deze week een soortgelijke tool aan die later dit jaar zal verschijnen, aldus Chinese media.

Alledaagse taken

De chatbot van Google moet in staat zijn om complexe onderwerpen zoals ontdekkingen in de ruimte uit te leggen in termen die eenvoudig genoeg zijn voor een kind om te begrijpen. De dienst zou ook andere, meer alledaagse taken kunnen uitvoeren, zoals het geven van tips voor het plannen van een feestje, of lunchideeën op basis van wat er nog in de koelkast ligt.

Andere techrivalen zoals Facebook moeder Meta en Amazon werkten ook aan soortgelijke technologie, maar Microsoft’s laatste stappen zijn erop gericht om het te positioneren in het centrum van de ChatGPT zeitgeist.

Microsoft maakte in januari bekend dat het nog eens miljarden dollars in OpenAI steekt om de technologie achter ChatGPT, de beeldgenerator DALL-E en andere OpenAI-innovaties te integreren in een reeks Microsoft-producten die zijn gekoppeld aan zijn cloud computing-platform en zijn Office-suite van werkplekproducten zoals e-mail en spreadsheets.

Bing

Het meest verrassend is misschien wel de integratie met Bing, die op veel markten de op één na belangrijkste zoekmachine is, maar nooit in de buurt is gekomen van een uitdaging voor de dominante positie van Google.

Bing werd in 2009 gelanceerd als een rebranding van Microsofts eerdere zoekmachines en werd een tijdlang geleid door Nadella, jaren voordat hij het roer overnam als CEO. Het belang van Bing werd versterkt toen Yahoo en Microsoft een overeenkomst sloten om de zoekmachine van Yahoo van stroom te voorzien, waardoor Microsoft toegang kreeg tot het grotere zoekaandeel van Yahoo. Vergelijkbare deals zorgden ervoor dat Bing werd geïntegreerd in de zoekfuncties van apparaten van andere bedrijven, hoewel gebruikers niet per se zouden weten dat Microsoft hun zoekopdrachten aanstuurde.

Door van Bing een bestemming voor ChatGPT-achtige gesprekken te maken, kon Microsoft meer gebruikers uitnodigen om Bing eens te proberen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Aan de oppervlakte lijkt een Bing-integratie in ieder geval heel anders dan wat OpenAI met zijn technologie voor ogen heeft. Tijdens het evenement van Microsoft zei OpenAI CEO Sam Altman dat “de nieuwe Bing-ervaring er fantastisch uitziet” en deels gebaseerd is op de lessen van zijn GPT-lijn van grote taalmodellen. Hij zei dat een van de redenen voor het partnerschap met Microsoft is om OpenAI technologie “in de handen van miljoenen mensen” te krijgen.

AGI

OpenAI heeft al lang een ambitieuze visie voor het veilig begeleiden van wat bekend staat als AGI, of kunstmatige algemene intelligentie, een nog niet gerealiseerd concept dat teruggrijpt op ideeën uit de sciencefiction over mensachtige machines. De website van OpenAI beschrijft AGI als “zeer autonome systemen die beter presteren dan mensen in het meeste economisch waardevolle werk”.

OpenAI begon als een onderzoekslaboratorium zonder winstoogmerk toen het in december 2015 met steun van Tesla CEO Elon Musk en anderen van start ging. De verklaarde doelstellingen waren “digitale intelligentie te bevorderen op de manier die de mensheid als geheel het meest ten goede komt, niet beperkt door de noodzaak om financieel rendement te genereren.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Dat veranderde in 2018 toen het een for-profitbedrijf Open AI LP oprichtte en bijna al zijn personeel naar het bedrijf verschoof, niet lang na het vrijgeven van zijn eerste generatie van het GPT-model voor het genereren van mensachtige paragrafen van leesbare tekst.

Andere producten van OpenAI zijn onder meer de image-generator DALL-E, voor het eerst uitgebracht in 2021, de computerprogrammeerassistent Codex en de spraakherkenningstool Whisper.