Buitenland

Onduidelijkheid over vervangen defensieminister Oekraïne, Zelensky wil einde aan ‘geruchten’

07-02-2023 15:47

Oleksii Reznikov
Oleksii Reznikov. AP Photo/Daniel Cole.

KIEV, 7 februari (Reuters) – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag opgeroepen een einde te maken aan de verspreiding van “geruchten of andere pseudo-informatie” die de eenheid in de oorlog tegen Rusland zou kunnen ondermijnen.

Zijn opmerkingen, in een toespraak tot het parlement, leken bedoeld om een einde te maken aan openbare speculaties over de vraag of minister van Defensie Oleksii Reznikov zal worden ontslagen, en benadrukten dat alleen de president dergelijke beslissingen kan nemen en aankondigen.

David Arakhamia, een hoge wetgever en bondgenoot van de president, zei zondag dat Reznikov zou worden vervangen na een corruptieschandaal op het ministerie.

‘Geen personeelswijzigingen’

Een dag later zei Arakhamia dat er deze week geen personeelswijzigingen zouden plaatsvinden, waarmee hij leek terug te krabbelen nadat Zelenskiy had gezwegen over de toekomst van Reznikov en andere politici de staat van dienst van de minister publiekelijk hadden verdedigd.

“We nemen op verschillende niveaus in de defensie- en veiligheidssector personele en institutionele stappen die de positie van Oekraïne kunnen versterken”, schreef Zelensky op de berichtenapp Telegram, onder verwijzing naar zijn toespraak tot het parlement.

“De nodige informatie wordt verstrekt over elke dergelijke stap, zowel op personeels- als op institutioneel gebied – op het niveau waar de beslissingen worden genomen”, zei hij, waarbij hij onderstreepte dat dergelijke beslissingen uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van de president vallen.

‘Succes van Oekraïne verzekeren’

Zelenskiy bedankte iedereen die helpt de eenheid van Oekraïne, dat bijna 12 maanden geleden door Rusland werd binnengevallen, te bewaren.

“Ik dank iedereen die zich onthoudt van het verspreiden van geruchten of andere pseudo-informatie die de focus van ons volk in hun werk voor de overwinning van Oekraïne zou kunnen verzwakken,” zei hij.

“Alleen door ons land te helpen, niet toe te staan dat de vijand met de emoties van ons volk speelt en er alles aan te doen dat onze strijders meer wapens krijgen, kunnen we het succes van Oekraïne verzekeren. En dat zullen we!”