Politiek Buitenland

VS Huis van Afgevaardigden veroordeelt unaniem binnendringen Chinese spionageballon

09-02-2023 18:42

Ballon
Still: Youtube/CNN.

WASHINGTON, 9 februari (Reuters) – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag unaniem een resolutie gesteund waarin het binnendringen van een Chinese spionageballon in het Amerikaanse luchtruim vorige week wordt veroordeeld als “een brutale schending van de soevereiniteit van de Verenigde Staten”.

Het Huis stemde met 419-0 voor de resolutie, vijf dagen nadat de Amerikaanse luchtmacht het apparaat boven de Atlantische Oceaan had neergeschoten.

De resolutie is niet bindend, maar is bedoeld om aan te geven dat de Republikeinen en de mede-Democraten van president Joe Biden het besluit om de ballon over Amerikaans grondgebied te sturen eensgezind veroordelen.

“Amerikanen waren terecht diep verontrust door deze brutale schending van de soevereiniteit door de Chinese Communistische Partij,” zei de Republikeinse afgevaardigde Michael McCaul, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis en sponsor van de resolutie, tijdens het debat over de maatregel.

Eisen meer informatie

Amerikaanse wetgevers zijn uitgesproken in hun kritiek op het incident en eisen meer informatie. Donderdag riep een subcommissie voor Senaatskredieten ambtenaren van het ministerie van Defensie op om te getuigen over de ballon, en vice-minister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman werd hierover ondervraagd tijdens een aparte hoorzitting over China.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

U.S. Navy via AP.

 

Ambtenaren van de regering Biden hielden donderdag ook geheime briefings voor leden van het Huis en de Senaat.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het een weerballon was die uit koers was geraakt en beschuldigde de Verenigde Staten van een overdreven reactie.

Valse beweringen China

De resolutie hekelt ook de “pogingen van de Chinese Communistische Partij om de internationale gemeenschap te misleiden door middel van valse beweringen over haar campagnes voor het verzamelen van inlichtingen”.

Zij voegt eraan toe dat het beleid van de VS erop gericht moet zijn snel en resoluut op te treden om te voorkomen dat buitenlandse luchtobservatieplatforms het Amerikaanse luchtruim schenden en verzoekt de regering Biden het Parlement op de hoogte te houden door uitgebreide briefings over het incident te verstrekken.