Regio

Azc-soap Tubbergen: gemeentebestuur klaagt over ‘de toon van berichtgeving’

11-02-2023 15:22

Bron: JPstock via Shutterstock

Door Bert Brussen, TPO – Het gemeentebestuur van Tubbergen blijft volhouden dat het écht werd overvallen door de plannen van het COA om (gedwongen) een azc te vestigen in een hotel te Albergen. Dit ondanks het feit dat RTV Oost heeft aangetoond dat de gemeente wel degelijk weken van te voren op de hoogte was van de COA-plannen met Albergen.

Uit documenten die RTV Oost verkreeg door een WOO-verzoek blijkt dat het COA de gemeente Tubbergen bij herhaling heeft gewaarschuwd dat de komst van een azc in Albergen onvermijdelijk was. Dit azc is zou worden  gevestigd in hotel t Elshuys, maar dat hotel staat nu nog altijd leeg.

‘Toon van berichtgeving’

Het gemeentebestuur blijft ook in een schriftelijke reactie tegenover RTV Oost bij het standpunt dat het destijds werd overrompeld door de staatssecretaris van Asielzaken:

“Er waren destijds ook gesprekken met de toenmalige eigenaar van ‘t Elshuys over een andere bestemming, namelijk om er een zorglocatie van te maken.”

Volgens het gemeentebestuur is vooral ‘de toon’ van de interne berichtgeving van het COA problematisch:

“Wij zijn verbaasd over de toon in die interne berichtgeving binnen het COA”

En ook de berichtgeving door de media wordt bekritiseerd:

“Door de berichtgeving is er weer veel onrust en wantrouwen ontstaan. Zowel de begeleidingsgroep als de veiligheidsgroep zijn momenteel constructief bezig om van ’t Elshuys een veilige tijdelijke plek te maken voor asielzoekers en statushouders.”

College B en W Tubbergen

Het college van B & W in Tubbergen bestaat uit een CDA-wethouder, een Gemeentebelangen/VVD-wethouder, een Keerpunt22-wethouder en een (waarnemend) VVD-burgemeester.