Buitenland

Ook neergehaalde UFO boven Canada was ‘cilindervormig object’

12-02-2023 09:08

F-22 Raptor
Lockheed Martin F-22 Raptor. A. Michael Brown / Shutterstock.com

WASHINGTON/OTTAWA, 11 februari (Reuters) – Een Amerikaanse F-22 straaljager heeft zaterdag boven Canada een ongeïdentificeerd cilindervormig object neergeschoten, de tweede keer in twee dagen, terwijl Noord-Amerika op scherp leek te staan na een wekenlange Chinese spionage-ballon-saga die wereldwijd de aandacht trok.

Los daarvan stuurde het Amerikaanse leger gevechtsvliegtuigen naar Montana om een radarafwijking te onderzoeken die een korte federale sluiting van het luchtruim veroorzaakte.

“Die vliegtuigen identificeerden geen enkel object dat de radartreffers kon correleren,” zei het North American Aerospace Defense Command (NORAD) in een verklaring.

De Canadese premier Justin Trudeau kondigde eerst de crash van zaterdag boven het noordelijke Yukon-gebied aan, en zei dat de Canadese strijdkrachten het wrak zouden bergen en analyseren.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De Canadese minister van Defensie Anita Anand weigerde te speculeren over de oorsprong van het object, dat volgens haar een ‘cilindrische vorm’ had.

Ze wilde het geen ballon noemen, maar zei dat het kleiner was dan de Chinese ballon die een week geleden voor de kust van South Carolina werd neergeschoten, hoewel het er hetzelfde uitzag.

Op een hoogte van 12.200 m (40.000 voet) vormde hij een gevaar voor het civiele luchtverkeer en hij werd neergeschoten om 3:41 EST (2041 GMT), voegde ze eraan toe.

“Er is geen reden om aan te nemen dat de impact van het object op Canadees grondgebied van enig openbaar belang is,” vertelde Anand aan een nieuwsconferentie.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Samenwerking Canada en VS

Het Pentagon zei dat NORAD het object vrijdag laat boven Alaska had waargenomen.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van Joint Base Elmendorf-Richardson, Alaska, hielden het object in de gaten toen het het Canadese luchtruim binnenkwam, waar Canadese CF-18 en CP-140 vliegtuigen zich bij de formatie voegden.

“Een Amerikaanse F-22 schoot het object neer op Canadees grondgebied, met een AIM 9X raket na nauwe coördinatie tussen de Amerikaanse en Canadese autoriteiten,” zei Pentagon woordvoerder Brigadier Generaal Patrick Ryder in een verklaring.

De Amerikaanse president Joe Biden gaf na een gesprek tussen Biden en Trudeau toestemming aan het Amerikaanse leger om met Canada samen te werken om het hoogvliegende vliegtuig neer te halen, aldus het Pentagon.

Het Witte Huis zei dat Biden en Trudeau overeenkwamen om nauw te blijven samenwerken om “ons luchtruim te verdedigen”.

“De leiders bespraken het belang van het bergen van het object om meer details over het doel of de oorsprong ervan vast te stellen,” zei het in een verklaring.

Object boven Alaska

Een dag eerder gaf Biden opdracht om een ongeïdentificeerd vliegend object nabij Deadhorse, Alaska, neer te schieten.

Op zaterdag hulde het Amerikaanse leger zich in stilzwijgen over wat het te weten was gekomen, als het al iets te weten was gekomen terwijl er herstelwerkzaamheden plaatsvonden op het zee-ijs van Alaska.

Op vrijdag gaf het Pentagon slechts enkele details, zoals dat het object de grootte van een kleine auto had, op ongeveer 12.200 meter hoogte vloog, niet kon manoeuvreren en onbemand leek.

Amerikaanse functionarissen hebben geprobeerd meer te weten te komen over het object sinds het donderdag voor het eerst werd gezien.

“We hebben op dit moment geen verdere details over het object, inclusief de mogelijkheden, het doel of de herkomst ervan,” zei Northern Command zaterdag.

Er werd melding gemaakt van moeilijke Arctische weersomstandigheden, waaronder gevoelstemperatuur, sneeuw en beperkt daglicht, die het zoeken en bergen kunnen bemoeilijken.

“Het personeel zal de herstelwerkzaamheden aanpassen om de veiligheid te waarborgen”, voegde het eraan toe.

Chinese spionageballon

Op 4 februari bracht een Amerikaans F-22 gevechtsvliegtuig een zogenaamde Chinese bewakingsballon neer voor de kust van South Carolina na een reis van een week door de Verenigde Staten en delen van Canada.

China heeft gezegd dat het een civiele onderzoeksballon was.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Ballon

 

Sommige Amerikaanse wetgevers bekritiseerden Biden voor het niet eerder neerschieten van de Chinese ballon. Het Amerikaanse leger had aanbevolen te wachten tot hij boven de oceaan was, uit angst voor verwondingen door vallend puin.

Amerikaans personeel is sinds het neerschieten van de 60 meter hoge Chinese bewakingsballon de oceaan aan het afzoeken naar brokstukken en het onderstel van elektronische apparatuur.

Berging ballon

Het Pentagon heeft gezegd dat een aanzienlijk deel van de ballon al was geborgen of gelokaliseerd, wat suggereert dat Amerikaanse functionarissen binnenkort meer informatie hebben over eventuele Chinese spionagecapaciteiten aan boord.

De omstandigheden op zee op 10 februari “maakten duikactiviteiten en activiteiten met onbemande onderwatervoertuigen (UUV) mogelijk en het ophalen van bijkomende brokstukken van de zeebodem”, aldus Northern Command.

“Het publiek kan Amerikaanse marineschepen zien die van en naar de locatie varen terwijl ze bevoorradingsactiviteiten uitvoeren.”