Buitenland

Nederlandse F-35’s onderscheppen Russische vliegtuigen, boven Poolse grens

14-02-2023 10:00

F-35 JSF
Nederlandse F-35 JSF AN-1. Foto: Ministerie van Defensie.

14 februari (Reuters) – Twee Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen hebben een formatie van drie Russische militaire vliegtuigen bij Polen onderschept en hen naar buiten begeleid, zei het Nederlandse ministerie van Defensie maandag laat in een verklaring.

“De toen onbekende vliegtuigen naderden het Poolse NAVO verantwoordelijkheidsgebied vanuit Kaliningrad,” aldus de vertaling van Reuters van de verklaring van het ministerie.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

IL-20M

IL-20M Coot-A. Media_works/Shutterstock.com.

 

Kaliningrad is een Russische enclave aan de Baltische kust gelegen tussen NAVO- en Europese Unie leden Polen en Litouwen.

“Na identificatie bleek het te gaan om drie vliegtuigen: een Russische IL-20M Coot-A die werd geëscorteerd door twee Su-27 Flankers. De Nederlandse F-35’s begeleidden de formatie op afstand en droegen de begeleiding over aan de NAVO-partners.”

Acht F-35’s

De Il-20M Coot-A is de NAVO-rapporteringsnaam voor de Russische Ilyushin Il-20M verkenningsvliegtuigen, terwijl de Su-27 Flankers de NAVO-rapporteringsnaam zijn voor de Sukhoi Su-27 gevechtsvliegtuigen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

SU-27 Flanker

SU-27 Flanker. vaalaa/Shutterstock.com.

 

Het Russische ministerie van Defensie reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van Reuters om commentaar.

Het Nederlandse ministerie van Defensie zei dat acht Nederlandse F-35’s voor februari en maart in Polen zijn gestationeerd.