Buitenland

Canada koopt 88 Joint Strike Fighters, ter waarde van 14 miljard euro

10-01-2023 11:24

F-35 JSF
Nederlandse F-35 JSF AN-1. Foto: Ministerie van Defensie.

TORONTO (AP) – Canada zal miljarden uitgeven om 88 F-35 JSF gevechtsvliegtuigen te kopen van Lockheed Martin Corp., in een deal die maandag is aangekondigd en die bedoeld is om een einde te maken aan jarenlange discussies over de verouderende vloot en te voldoen aan de verplichtingen om het Noord-Amerikaanse luchtruim te verdedigen.

De eerste vier vliegtuigen worden naar verwachting in 2026 geleverd en de volledige operationele capaciteit van de vloot wordt verwacht tussen 2032 en 2034.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F-35 JSF

Lockheed Martin F-35 JSF (USAF). VanderWolf Images/Shutterstock.com.

 

De regering heeft ongeveer 19 miljard Canadese dollar (bijna 14 miljard euro) begroot voor de aankoop, de grootste investering in de Royal Canadian Air Force in meer dan 30 jaar. Elk vliegtuig kost ongeveer 85 miljoen dollar. De volledige levenscyclus van het programma zal naar verwachting 70 miljard dollar (49 miljard euro) kosten.

NAVO-verplichtingen

Canada heeft een nauwe defensierelatie met de Verenigde Staten, die gezamenlijke missies boven het Noord-Amerikaanse luchtruim omvat. Canada heeft ook verplichtingen in het kader van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. De aankondiging komt op het moment dat Trudeau een ontmoeting heeft met de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de top van Noord-Amerikaanse leiders in Mexico.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F35 JSF

Foto: Ministerie van Defensie.

 

De regering zei vorig jaar dat de F-35 van Lockheed Martin werd beschouwd als de beste bieder voor een nieuw gevechtsvliegtuig ter vervanging van de verouderende F-18’s, waarbij de F-18 Super Hornet van Boeing werd afgewezen. Ondertussen kocht Canada enkele Australische F-18’s om de levensduur van het Canadese F-18 programma te verlengen tot 2032.

Voordat hij premier werd, had Trudeau gezegd dat Canada de F-35 JSF niet zou kopen. Een vorige conservatieve Canadese regering had de aankoop van de F-35 in 2010 aangekondigd, maar Trudeau’s liberale regering stelde die aankoop uit en stelde het bieden open voor concurrentie.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F-35 JSF

VanderWolf Images/Shutterstock.com.

 

“Nu onze wereld donkerder wordt door de illegale en ongerechtvaardigde inval van Rusland in Oekraïne en het steeds assertievere gedrag van China in de Indo-Pacific, is dit project van groter belang geworden, vooral vanwege het belang van interoperabiliteit met onze bondgenoten”, aldus minister van Defensie Anita Anand.

“Wij moeten ervoor zorgen dat wij, vooral in deze veranderende mondiale strategische omgeving, onze verplichtingen tegenover NORAD en de NAVO nakomen.”

890 JSF’s in dienst

Gevraagd naar het gewijzigde standpunt van de Liberalen, zei Anand: “Het vliegtuig is volwassen geworden. En we zien nu dat veel van onze bondgenoten, acht landen in het bijzonder, de F-35 gebruiken.”

Lockheed Martin zei in een verklaring dat in totaal negen landen momenteel F-35’s gebruiken, met momenteel meer dan 890 vliegtuigen in dienst.

Vorige maand gaven Duitse wetgevers het groene licht voor de aankoop van 35 F-35 gevechtsvliegtuigen.

Nelson Wiseman, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Toronto, zegt dat het onvermijdelijk was dat Canada voor de F-35 zou kiezen, vooral omdat veel andere westerse bondgenoten de F-35 hebben gekocht.

 

Artikel gaat verder na video.

 

“De Liberalen waren een paar jaar geleden, toen ze in de oppositie zaten, tegen de aankoop. Dat deden ze omdat de conservatieve regering er voorstander van was,” zei Wiseman. “Anders dan Amerikanen zijn Canadezen over het algemeen tegen hogere defensie-uitgaven en de F-35 is duur. De voorgestelde aankoop kreeg publieke tegenstand toen de Conservatieven aan de macht waren en de Liberalen wilden daar munt uit slaan,” zegt ze.

Wiseman zegt dat Biden blij zal zijn met de investering (F-35’s worden gemaakt in Fort Worth, Texas), maar de VS verwacht het al enige tijd, dus het zal geen verrassing zijn voor Biden. Het onderhoud en de exploitatie van de vliegtuigen zou 3300 banen moeten opleveren en jaarlijks 425 miljoen dollar moeten toevoegen aan het Canadese BBP, aldus de Canadese regering.

Game changer

Canada’s beslissing om de F-35 te kopen werd toegejuicht door Luitenant Generaal Mike Schmidt, de hoogste Amerikaanse officier die vanuit het Pentagon verantwoordelijk is voor het beheer van het stealth-gevechtsvliegtuigenproject.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F-35 JSF

VanderWolf Images/Shutterstock.com.

 

Canada is onze vriend en een nauwe bondgenoot,” zei Schmidt in een verklaring. “De F-35 is de beste ter wereld en biedt ongeëvenaarde interoperabiliteit aan Amerika, Canada en de 15 andere landen die het gevechtsvliegtuig hebben geselecteerd. Het is een wereldwijde game changer.”