Buitenland

Geneesmiddelenwaakhond EMA verwacht jaarlijkse Covid-19-vaccinatiecampagnes

15-02-2023 15:13

Fauci
Dr. Anthony Fauci laat zich vaccineren. (AP Photo/Patrick Semansky, Pool, File)

LONDON, Feb 15 (Reuters) – Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht dat COVID-19-vaccinatiecampagnes eenmaal per jaar zullen worden uitgevoerd, vergelijkbaar met de aanpak van griepinentingen, zei het op woensdag.

Hoewel het COVID-veroorzakende virus zich nog niet gedraagt als een seizoensgebonden virus dat betrokken is bij wintergolven in gematigde klimaten, vertelde Marco Cavaleri, hoofd van de strategie inzake gezondheidsbedreigingen en vaccins van het EMA, tijdens een persconferentie dat “dit de richting zou kunnen zijn die het zal uitgaan”.

In Europa is er een duidelijke daling van nieuwe COVID-gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen – de laagste niveaus die in de Europese Unie in de afgelopen twaalf maanden zijn waargenomen, zei hij, onder verwijzing naar gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Vaccin op peil houden

Toch blijft het virus zich ontwikkelen, en er is een georganiseerde aanpak nodig om de reeks vaccins op peil te houden om een voldoende brede bescherming te bieden tegen opkomende varianten, zei hij.

Het EMA is momenteel in gesprek met de Wereldgezondheidsorganisatie en andere regelgevende instanties over de criteria en het proces dat zal leiden tot de mogelijke bijwerking van de vaccins met het oog op toekomstige vaccinatiecampagnes, voegde hij eraan toe.