Buitenland

Israël zegt dat ‘alle mogelijkheden op tafel liggen’ om Iran van kernwapen af te houden

17-02-2023 13:04

Atoombom
Shutterstock.

MÜNCHEN, 17 februari (Reuters) – De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei vrijdag dat “alle mogelijke middelen” op tafel liggen om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt en zei dat de internationale gemeenschap actie moet ondernemen om Teherans proliferatie van geavanceerde wapens te stoppen.

De gesprekken om het nucleaire akkoord van 2015 tussen Iran en de wereldmachten nieuw leven in te blazen zitten sinds september in een impasse.

Westerse staten beschuldigen Iran ervan onredelijke eisen te stellen nadat alle partijen een akkoord leken te naderen, maar zonder doorbraak in zicht is Iran doorgegaan met de ontwikkeling van zijn nucleaire programma.

Uraniumverrijking

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties bekritiseerde Iran deze maand voor het aanbrengen van een niet-aangegeven wijziging in de onderlinge verbinding tussen de twee clusters van geavanceerde machines die uranium verrijken tot 60% zuiverheid, dicht bij wapenkwaliteit, in zijn fabriek in Fordow.

“Als we het hebben over het voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt, moeten we alle mogelijke middelen – ik herhaal, alle mogelijke middelen – op tafel houden,” zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, terwijl hij op   de Veiligheidsconferentie van München sprak met ambtenaren uit de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Yoav zei dat Iran zijn proliferatie van geavanceerde wapens uitbreidt tot buiten de regio, ondanks een embargo dat beperkingen omvat op raketten en aanverwante technologieën, dat duurt tot oktober 2023 en de export en aankoop van geavanceerde militaire systemen omvat.

“Iran voert momenteel besprekingen om geavanceerde wapens, waaronder UAV’s en PGM’s, te verkopen aan niet minder dan 50 verschillende landen,” zei hij, verwijzend naar gevechtsdrones en precisiegeleide munitie en noemde Wit-Rusland en Venezuela.

“De internationale gemeenschap moet een effectief alternatief creëren voor het stervende embargo – een praktisch mechanisme van afschrikking en consequenties,” zei hij.

Israelische kernwapens

Er wordt algemeen aangenomen dat Israël zijn eigen kernwapenarsenaal heeft, hoewel het dit niet wil bevestigen of ontkennen.

De overeenkomst van 2015 beperkte het uraniumverrijkingsprogramma van Iran om het moeilijker te maken voor Teheran om kernwapens te ontwikkelen, in ruil voor het opheffen van internationale sancties. Iran zegt dat het kernenergie om vreedzame redenen verder ontwikkelt.

Schending VN-resolutie

Het harde optreden van Iran tegen demonstranten en de verkoop van drones aan Rusland in zijn oorlog met Oekraïne heeft ook de spanningen met westerse mogendheden verhoogd, die zeggen dat Teheran met de overdracht van drones een resolutie van de VN-Veiligheidsraad schendt.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Iran verschillende sancties opgelegd in verband met de overdracht van drones. De EU is voornemens personen die banden hebben met de Iraanse Revolutionaire Garde te straffen voor de productie van drones die tegen Oekraïne worden gebruikt.

Aanpassingen: oorspronkelijk artikel vervangen door uitgebreider artikel, 15:41 uur.