Buitenland

Poetin bereid ‘hele Russische wapenarsenaal’ in te zetten, ‘inclusief kernwapens’

02-02-2023 17:02

Vladimir Poetin
De Russische president Vladimir Poetin woont een herdenking bij, binnen het monument bij het Moederland, ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de Sovjetoverwinning in de slag om Stalingrad, in de Zuid-Russische stad Volgograd, ooit bekend als Stalingrad, Rusland, donderdag 2 februari 2023. (Dmitry Lobakin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VOLGOGRAD, Rusland, 2 februari (Reuters) – President Vladimir Poetin riep de geest op van het Sovjetleger dat 80 jaar geleden bij Stalingrad nazi-Duitse troepen versloeg om donderdag te verklaren dat Rusland een Oekraïne zou verslaan dat in de greep is van een nieuwe incarnatie van het nazisme.

‘We hebben de middelen om te reageren, en het zal niet eindigen met het gebruik van pantservoertuigen’

In een vurige toespraak in Volgograd, dat tot 1961 bekend stond als Stalingrad, hekelde Poetin Duitsland voor zijn hulp bij de bewapening van Oekraïne met Leopard 2 tanks en zei hij, niet voor het eerst, dat hij bereid was het hele Russische arsenaal, inclusief kernwapens, in te zetten.

“Helaas zien we dat de ideologie van het nazisme in haar moderne vorm en verschijningsvorm opnieuw een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van ons land”, zei Poetin tegen een publiek van legerofficieren en leden van plaatselijke patriottische en jeugdgroepen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Dmitry Lobakin, Sputnik, Kremlin via AP.

 

“Steeds weer moeten we de agressie van het collectieve Westen afweren. Het is ongelooflijk maar een feit: we worden opnieuw bedreigd door Duitse tanks met kruizen erop.”

Slag om Stalingrad

Stalingrad was de bloedigste slag van de Tweede Wereldoorlog, toen het Rode Leger van de Sovjet-Unie in 1942 ten koste van meer dan 1 miljoen slachtoffers de rug van de Duitse invasietroepen brak.

Poetin riep de geest van de verdedigers van Stalingrad op om uit te leggen waarom hij dacht dat Rusland in Oekraïne zou zegevieren. Hij zei dat de slag in de Tweede Wereldoorlog een symbool was geworden van “de onverwoestbaarheid van ons volk”.

“Degenen die Europese landen, waaronder Duitsland, in een nieuwe oorlog met Rusland trekken en verwachten dat zij op het slagveld een overwinning op Rusland zullen behalen, begrijpen blijkbaar niet dat een moderne oorlog met Rusland er voor hen heel anders uit zal zien,” voegde hij eraan toe.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

T-34

Kuznetsov Alexey/Shutterstock.com.

“We sturen onze tanks niet naar hun grenzen, maar we hebben de middelen om te reageren, en het zal niet eindigen met het gebruik van pantservoertuigen, dat moet iedereen begrijpen.”

Overwinningsparade

Poetin had eerder bloemen gelegd bij het graf van de Sovjet-maarschalk die toezicht hield op de verdediging van Stalingrad en een bezoek gebracht aan het belangrijkste herdenkingscomplex van de stad, waar hij een minuut stilte in acht nam ter ere van degenen die tijdens de slag zijn omgekomen.

Duizenden mensen stonden in de straten van Volgograd om een overwinningsparade bij te wonen, terwijl vliegtuigen overvlogen en moderne tanks en pantservoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog voorbij reden.

Op sommige moderne voertuigen was de letter “V” geschilderd, een symbool dat door de Russische strijdkrachten in Oekraïne wordt gebruikt.

Parallel met Oekraïne

Irina Zolotoreva, een 61-jarige die zei dat haar familieleden in Stalingrad hadden gevochten, zag een parallel met Oekraïne.

“Ons land vecht voor rechtvaardigheid, voor vrijheid. We wonnen in 1942 en dat is een voorbeeld voor de huidige generatie. Ik denk dat we nu opnieuw zullen winnen, wat er ook gebeurt.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

T-34

Vyatcheslav Tatanov/Shutterstock.com.

 

Russische functionarissen hebben parallellen getrokken met de strijd tegen de nazi’s sinds de Russische troepen bijna een jaar geleden Oekraïne binnentrokken.

Oekraïne – dat deel uitmaakte van de Sovjet-Unie en zelf verwoestingen leed door toedoen van Hitlers troepen – verwerpt die parallellen als valse voorwendselen voor een imperiale veroveringsoorlog.

Twee miljoen doden

Het middelpunt van de herdenkingen was het Mamayev Kurgan herdenkingscomplex, op een heuvel met uitzicht op de rivier de Wolga, gedomineerd door een kolossaal standbeeld genaamd Het moederland roept – van een vrouw met een reusachtig zwaard.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Het moederland roept’. Shutterstock.

De vijf maanden durende strijd bracht de stad die de naam droeg van Sovjetleider Josef Stalin tot puin en eiste aan beide zijden naar schatting 2 miljoen doden en gewonden.

Woensdag werd in Volgograd een nieuwe buste van Stalin opgericht, samen met twee andere, van de Sovjet-marshals Georgy Zhukov en Alexander Vasilyevsky.

Ondanks het feit dat Stalin een hongersnood met miljoenen slachtoffers en politieke onderdrukking met honderdduizenden slachtoffers heeft veroorzaakt, hebben Russische politici en schoolboeken de laatste jaren zijn rol als succesvol oorlogsleider benadrukt, die van de Sovjet-Unie een supermacht maakte.