Buitenland

Zelensky waarschuwt voor wereldoorlog ‘als China zich met Rusland verenigt’

20-02-2023 13:38

Xi Jinping, China, Peking
De Chinese President Xi Jinping in Peking. 23 oktober 2022. AP Photo/Andy Wong

BERLIJN, 20 februari (Reuters) – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft China maandag in een kranteninterview gewaarschuwd tegen steun aan Rusland in zijn oorlog tegen Oekraïne en zei dat dit een wereldoorlog zou veroorzaken.

De opmerkingen van Zelenskiy kwamen toen China zei dat de Verenigde Staten niet in de positie waren om eisen te stellen, nadat de hoogste Amerikaanse diplomaat zijn Chinese ambtgenoot in het weekend had gewaarschuwd tegen het leveren van wapens aan Rusland in zijn oorlog in Oekraïne.

“Voor ons is het belangrijk dat China de Russische Federatie in deze oorlog niet steunt”, zei Zelenskiy tegen het Duitse dagblad Die Welt. “In feite zou ik willen dat het aan onze kant staat. Op dit moment denk ik echter niet dat het mogelijk is.”

“Maar ik zie wel een kans voor China om een pragmatische inschatting te maken van wat hier gebeurt,” voegde hij eraan toe. “Want als China zich met Rusland verenigt, komt er een wereldoorlog, en ik denk wel dat China zich daarvan bewust is.”

Moldavië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde zaterdag de Chinese topdiplomaat Wang Yi voor de gevolgen als China materiële steun zou verlenen aan de invasie van Rusland in Oekraïne. In een interview na de ontmoeting tussen de twee zei hij dat Washington bezorgd was dat Beijing overwoog wapens aan Moskou te leveren.

Met betrekking tot Moldavië zei Zelenskiy tegen Die Welt dat Oekraïne aan de Moldavische president Maia Sandu inlichtingen heeft doorgegeven die erop wijzen dat Rusland een staatsgreep in Moldavië beraamt.

“Maia Sandu heeft me nooit om hulp gevraagd, maar ze bedankte me voor de informatie. Zij kent onze situatie heel goed. Oekraïne zal altijd bereid zijn Moldavië te helpen”, voegde hij eraan toe.

Anti-Russische agenda

Het Kremlin zei maandag dat de betrekkingen tussen Rusland en Moldavië zeer gespannen zijn en beschuldigde de Moldavische leiders ervan een anti-Russische agenda na te streven, een week nadat Chisinau had gezegd dat het een Russische couppoging had verijdeld.