Nee, WEF-Agenda 2030 gaat mensen niet dwingen in ‘slimme steden’ te wonen

25-02-2023 12:02

East-Palestine, Ohio
East-Palestine, Ohio. (AP Photo/Matt Freed)

VN/WEF-agenda zal mensen -niet- dwingen in ‘slimme steden’ te wonen

Nepnieuws: Regeringen zouden mensen die op vervuild land of water wonen ‘onder dwang gaan verwijderen’ en hen verplichten om in ‘slimme steden’ te gaan wonen, en dat allemaal volgens een plan van het World Economic Forum (WEF) en de Verenigde Naties dat ‘Agenda 2030‘ heet.

De feiten: In de ‘Agenda 2030’ van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling, die het WEF helpt uitvoeren, wordt niet gesproken over het verwijderen van mensen uit hun huizen of over ‘slimme steden’. En geen van beide organisaties heeft de mogelijkheid om regeringen dergelijke macht te verlenen.

Gebruikers van sociale media beweren ten onrechte dat het plan van de VN regeringen de macht zal geven om mensen te ontwortelen en hen te dwingen in bepaalde steden te gaan wonen, waarbij sommigen dit veronderstelde plan basaal koppelen aan het recente verbranden van giftige chemicaliën op de plaats van een treinontsporing in East Palestine, Ohio.

 

 

“De gekken bij de VN/WEF zijn van plan alle vervuilde grond in beslag te nemen en de mensen te dwingen in slimme steden te gaan wonen,” luidt een recente tweet. “Verzet je. Maak mensen bewust. Wordt wakker!!! #Agenda2030.”

Geen dwangmogelijkheden voor regeringen

Maar ‘Agenda 2030’ doet niets van dat alles. Het plan werd in 2015 aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. In 2019 tekenden de V.N. en het WEF een overeenkomst die aangeeft hoe de organisaties kunnen samenwerken om de doelen van Agenda 2030 sneller te implementeren.

De agenda streeft naar universele vrede en welvaart over een periode van 15 jaar, met 17 brede doelstellingen zoals “Beëindig armoede in al zijn vormen overal” en “Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam.”

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Meerdere doelstellingen, waaronder de laatste, noemen het terugdringen van vervuiling als doel. Maar de agenda geeft regeringen geen nieuwe mogelijkheden om te bepalen waar mensen wonen.

“Eén van de doelstellingen is het verminderen van de negatieve impact van steden op het milieu met maatregelen zoals het verbeteren van het afvalbeheer en de luchtkwaliteit, maar er wordt nergens gesproken over het verwijderen van mensen van hun land, zelfs als dat vervuild is”, schrijft Florencia Soto Niño, een woordvoerder van de VN, in een e-mail aan de AP. Soto Niño wijst er ook op dat het document de term ‘slimme steden’ niet eens noemt.

15-minutensteden

Andere initiatieven van de VN hebben de term wel gebruikt, maar de term wordt over het algemeen gewoon gebruikt om te verwijzen naar steden die technologie gebruiken om hun activiteiten te verbeteren.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De term ‘slimme steden’ heeft de laatste tijd een hoge vlucht genomen, samen met desinformatie over zogenaamde ’15-minutensteden’, waarvan ten onrechte wordt beweerd dat ze bedoeld zijn om bewoners in hun buurt op te sluiten.

Yann Zopf, een woordvoerder van het WEF, zegt ook in een verklaring dat de bovengenoemde beweringen over ‘Agenda 2030’ onjuist zijn.

Nee, er is -geen- informatie over kanker en schade bij kinderen weggelaten in rapport over vinylchloride

Nepnieuws: De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zou uit hun toxicologisch profiel voor vinylchloride informatie hebben verwijderd over het gevaar van dit gas voor kinderen, drinkwater en kanker.

De feiten: Hoewel een nieuw toxicologisch profiel, dat deze maand als ontwerp is vrijgegeven, een andere indeling heeft gekregen dan de vorige versie, wordt dergelijke informatie niet weggelaten en worden de gevaren van vinylchloride niet gebagatelliseerd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

East Palestine, Ohio

East-Palestine, Ohio. P Photo/Gene J. Puskar.

 

In de weken na de treinontsporing van 3 februari in Ohio, die ambtenaren ertoe aanzette om opzettelijk giftig vinylchloride uit vijf treinwagons vrij te laten en te verbranden, hebben allerlei samenzweringstheorieën over een overheidsdocument over het gas zich online verspreid.

Het vorige toxicologische profiel van vinylchloride werd in 2006 gepubliceerd, en het CDC’s Agency for Toxic Substances and Disease Registry gaf in februari een ontwerp van een bijgewerkte versie vrij, wat volgens sommigen een ‘verdachte timing‘ was.

Anderen gingen een stap verder en beweerden dat de nieuwe versie niet nader omschreven informatie weglaat over de invloed van het gas, dat gebruikt wordt om plastic producten te maken, op kinderen, drinkwater en kanker.

Zelfde informatie, andere indeling

Maar een vergelijking van het nieuwe ontwerp met de versie van 2006 laat zien dat, hoewel het nieuwe rapport aanzienlijk anders is ingedeeld – waarbij sommige hoofdstukken en subsecties zijn gewijzigd – beide documenten dezelfde informatie bevatten over kinderen, drinkwater en kanker, zij het niet op dezelfde plaatsen.

Deskundigen die de twee rapporten hebben bekeken zijn het erover eens. “Het is gewoon in een ander formaat,” zegt  Stephen Roberts, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Florida en voormalig directeur van het Centrum voor Milieu- en Menselijke Toxicologie. “Er staat genoeg informatie in dat profiel over hoe gevaarlijk vinylchloride is. Ik denk niet dat het dat aspect bagatelliseert.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

East-Palestine, Ohio

East-Palestine, Ohio. AP Photo/Gene J. Puskar.

 

Het nieuwe ontwerp laat bijvoorbeeld een subparagraaf met de titel Hoe kan vinylchloride kinderen beïnvloeden? weg. Maar in het nieuwe ontwerp wordt kritisch onderzoek naar de gevaren van vinylchloride niet weggelaten, en elders in het nieuwe ontwerp wordt de gevoeligheid van kinderen voor de toxische effecten van vinylchloride uitgebreid besproken.

Subsecties

Zowel het nieuwe ontwerp als de oudere versie bevatten subsecties over de associatie van vinylchloride met kanker, en verwijzingen naar de mogelijkheid dat kinderen via het drinkwater aan vinylchloride worden blootgesteld. “Alle informatie staat er nog in”, zegt Michael Kleinman, adjunct-professor milieu- en arbeidsgeneeskunde aan de Universiteit van Californië in Irvine. “Ze hebben de uiteindelijke conclusies niet echt veranderd.”

Het nieuwe ontwerp werkt de versie van 2006 bij met de laatste informatie die is gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur, schrijft Kristen Nordlund, een woordvoerder van de CDC, in een e-mail aan de AP.

Nordlund zegt dat het agentschap het afgelopen jaar aan de update van het vinylchloriderapport heeft gewerkt en het op 9 februari 2023 beschikbaar heeft gesteld voor publiek commentaar. Het proces is “niet gerelateerd aan de noodsituatie in East-Palestine,” schrijft ze.

Nee, foto, video van ‘vogels die dood neervielen’ is -niet- gemaakt bij de treinrampplek bij East-Palestine, Ohio

Nepnieuws: Een foto zou vogels tonen die “dood neervielen” in Kentucky na de treinontsporing in Ohio, en een video toont vogels in Noord-Indiana die ook stierven door de gevaarlijke chemicaliën die na de ontsporing vrijkwamen.

De feiten: De foto, die verschillende vogels toont die dood op een weg liggen, werd genomen in Little Rock, Arkansas, in 2018 en gepubliceerd in een artikel van de Arkansas Democrat-Gazette. De video geeft desinformatiebeeld van dode vogels in de buurt van New Carlisle, Indiana.

Berichten op sociale media die foto’s en video’s delen van dode vogels in staten buiten Ohio verspreiden zich met het nepnieuws dat de sterfgevallen verband houden met de recente verbranding van giftige chemicaliën na de ontsporing in Ohio.

Een Facebook-gebruiker deelde de foto waarop vogels in Kentucky te zien zouden zijn en beweerde ten onrechte dat er een verband was. Een reverse image search laat zien dat de foto was opgenomen in een artikel gepubliceerd door de Arkansas Democrat-Gazette op 9 april 2018. In het bijschrift van de foto staat dat er die maand verschillende dode vogels werden gevonden bij een kruispunt in het centrum van Little Rock.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Een lokale ornitholoog vertelde de krant dat de vogels waarschijnlijk gefermenteerde bessen aten, die hen kunnen bedwelmen, waardoor ze vallen en sterven.

Ondertussen toont de veel gedeelde video een zwerm vogels die ondersteboven naast elkaar aan een elektriciteitskabel hangt, sommige met hun snavel open. Er zijn nog meer vogels te zien die op de grond liggen.

New Carlisle, Indiana

Maar de oorspronkelijke video verscheen bijna twee weken voor de ontsporing op Facebook, waardoor het onmogelijk is dat de twee incidenten met elkaar in verband staan. Shelly Lister Struss, een inwoner van Buchanan, Michigan, plaatste de video op 22 januari. Zij bevestigt aan de AP dat zij degene was die de video maakte, ongeveer 3 kilometer buiten het centrum van New Carlisle, Indiana.

Hoewel de dood van deze vogels niet te wijten is aan de ontsporing, zijn deskundigen onzeker over de precieze oorzaak. Marty Benson, een woordvoerder van het Indiana Department of Natural Resources (DNR), vertelt de AP dat hoewel de DNR “niet op de plaats van dit incident is geweest”, het mogelijk is dat de vogels “werden geëlektrocuteerd door een stroomstoot op de lijn”.

Michael Bianski, een woordvoerder van Indiana Michigan Power Co, zegt dat een meer plausibele verklaring een fenomeen is dat ‘lijngalop’ heet – de plotselinge, snelle beweging van elektriciteitsleidingen veroorzaakt door windvlagen. “Dit kan dodelijk zijn voor vogels die op hoogspanningslijnen zitten, omdat de beweging hun nek kan breken”, schrijft hij in een e-mail aan de AP.