Buitenland

Nu ook in Canada verbod op TikTok overheidsapparaten

27-02-2023 17:07

TikTok
Diy13/Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

OTTAWA, 27 februari (Reuters) – Canada verbant de Chinese sociale media-app TikTok met ingang van dinsdag van alle door de overheid uitgegeven apparaten, volgens een bericht in de National Post van maandag, waarin een officiële mededeling aan een interne afdeling wordt geciteerd.

De beslissing werd genomen door de Canadese chief information officer om de veiligheid van overheidsinformatie te waarborgen nadat uit een intern onderzoek was gebleken dat de methoden van TikTok om gegevens te verzamelen gebruikers kwetsbaar kunnen maken voor cyberaanvallen, meldde de krant.

Europese Commissie

De stap, die komt dagen nadat de Europese Commissie een soortgelijk verbod oplegde, onderstreept de groeiende lobby tegen TikTok vanwege de bezorgdheid over de nabijheid van de Chinese overheid en de greep op gebruikersgegevens over de hele wereld.

Canada’s federale en provinciale privacy-toezichthouders zijn ook een gezamenlijk onderzoek begonnen naar de app, die eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance Ltd, vanwege zorgen over het verzamelen, gebruiken en openbaar maken van persoonlijke informatie door het platform.

Noch TikTok noch Canada’s Treasury Board, dat het kantoor van de chief information officer van het land omvat, had onmiddellijk commentaar.

Chinees-Canadese betrekkingen

De actie van Canada is een andere potentiële doorn in de Chinees-Canadese betrekkingen, die de laatste jaren om verschillende redenen gespannen zijn geweest.

Beschuldigingen van Ottawa dat China heeft geprobeerd zijn verkiezingen te beïnvloeden en dat het lucht- en zeebewakingsactiviteiten heeft ontplooid.

Beijing ontkent deze beschuldigingen en heeft er bij Ottawa op aangedrongen te stoppen met wat het heeft omschreven als ongegronde speculaties en laster.

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen voor uitgebreider artikel, 17:51 uur.