Partnerbijdrage

Beste momenten om een vakantie te boeken: last minute is het goedkoopst

28-02-2023 16:17

Vakanties worden steeds duurder. Daardoor is het goed om te weten wanneer je het best kunt beginnen met het boeken van je vakantie. Er zijn twee keuzes: vroegboeken of juist kiezen voor een last-minute. Als je meer zekerheid wilt en zeker wilt weten dat de door jou gewenste reisdata beschikbaar zijn, is het verstandig om al vroeg te boeken. Maar dat is vrijwel nooit de goedkoopste optie. In de regel is het zo dat last minute vakantie boeken bijna altijd goedkoper is. Je krijgt dus een scherpere deal als je tot het laatste moment wacht. Maar ook daar zijn risico’s aan verbonden.

Beste moment om te boeken

Het beste moment om te boeken is best lastig te bepalen. Het ligt er maar net aan wat je eisen precies zijn. Als je graag goedkoop uit wilt zijn en het niet uitmaakt wanneer je op vakantie gaat, kan het boeken van een last minute de beste optie zijn. Met andere woorden; een paar dagen voordat je op vakantie gaat pas boeken. Er worden regelmatig goedkope tickets aangeboden. De reisaanbieders willen immers niet dat het vliegtuig of het hotel leeg blijft. Daarom bieden ze last minute tickets tegen stuntprijzen aan.

Als het gaat om geld, is het beste moment om te boeken op het laatste moment. Zo kun je flink besparen op de kosten van je reis. Maar het is ook goed om na te denken over zo vroeg mogelijk boeken. Want ook dat heeft voordelen.

Vroegboeken is vrijwel nooit goedkoper dan last minute

Vroegboeken is bijna nooit de voordeligste optie. Wie wil besparen op zijn reis, kan het best op het laatste moment boeken. De vroegboekprijzen voor bijna alle zomervakanties zijn vaak veel hoger dan als je op het laatste moment in de zomer een vakantie boekt. Meestal zijn er wel hoge vroegboekkortingen, maar onder de streep blijken de verschillen maar klein. Je reis een paar maanden later boeken had dus ook gekund met het risico dat niet alles beschikbaar is. Kijk daarom goed naar alle kosten van je vakantie. Dus ook de huur van een auto of de kosten van je bagage. Vroegboeken is vaak duurder, maar het kan ook andersom.

Nederland boekten in december massaal een vakantie naar Spanje. In zo’n geval is er op het laatste moment een enorme vraag naar zonvakanties. Daardoor kan een last minute toch duurder uitvallen dan je gewend bent.

Last minute vakantie boeken

Je kunt er dus voor kiezen om last minute te boeken. Het kan je veel geld besparen. Maar je moet daarmee wel flexibel zijn in je vertrekdatum. Als je per se op 18 juni op vakantie wilt omdat je anders geen vrij kan krijgen, is last minute boeken vaak geen optie. Maar als je zzp’er bent en er gemakkelijk even tussenuit kunt, is een last minute vakantie een goed idee. Je krijgt dan meestal de scherpste deal. Wel is het belangrijk te onthouden dat je minder eisen aan je vakantie kunt stellen. Maakt het je niet uit wanneer je vertrekt of in welk hotel je verblijft? Dan kan zo’n last minute behoorlijk voordelig zijn. Alle populaire vertrekdagen zijn al uitverkocht, net als de hotels. Wat overblijft, zijn dagen waarop het rustig is in het vliegtuig en op je bestemming. De hotels en vliegmaatschappijen willen natuurlijk geen lege kamers of met een leeg toestel vliegen. Op die manier kun je flink profiteren.

De juiste keuze maken

Er valt dus voor beide opties iets te zeggen. Als je gebonden bent aan specifieke data, kun je het best kiezen voor vroegboeken. Op het laatste moment boeken terwijl je weinig flexibel kunt zijn met de reisdata, zorgt ervoor dat de prijs vaak weer wordt opgedreven. Daardoor ben je niet veel goedkoper uit dan als je vroeg genoeg had geboekt. Zo weet je toch zeker dat je vakantie doorgaat en je in het hotel van je keuze terecht kunt. Maakt het je niet uit waar je precies overnacht of wanneer je reist? Dan is een last minute de meest aantrekkelijke keuze. Met flexibel zijn kun je dus behoorlijk besparen.