Buitenland

China: ‘Verbod op TikTok in VS toont onzekerheid Amerikaanse regering’

28-02-2023 12:00

TikTok
Diy13/Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

PEKING, 28 februari, (AP) – Het verbod van de Amerikaanse regering op de Chinese social media app TikTok onthult de eigen onzekerheid van Washington en is misbruik van de staatsmacht, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De Amerikaanse regering “heeft het concept van nationale veiligheid overschreden en misbruik gemaakt van de staatsmacht om bedrijven van andere landen te onderdrukken”, zei Mao Ning tijdens een dagelijkse briefing. “Hoe onzeker van zichzelf kunnen de VS, de grootste supermacht ter wereld, zijn om de favoriete app van een jongere zo te vrezen?”

TikTok wordt gebruikt door twee derde van de Amerikaanse tieners, maar er is bezorgdheid in Washington dat China zijn wettelijke en regelgevende bevoegdheden zou kunnen gebruiken om particuliere gebruikersgegevens te verkrijgen of om te proberen verkeerde informatie of verhalen ten gunste van China te pushen.

Het Congres en meer dan de helft van de Amerikaanse staten hebben tot nu toe TikTok verboden op door de overheid verstrekte mobiele apparaten.

Sommigen hebben ook geprobeerd het verbod toe te passen op elke app of website die eigendom is van ByteDance Ltd., het Chinese privébedrijf dat eigenaar is van TikTok en dat zijn hoofdkwartier in 2020 naar Singapore heeft verplaatst.

China heeft al lange tijd een lange lijst van buitenlandse sociale media en messaging-apps geblokkeerd, waaronder YouTube, Twitter, Facebook en Instagram.

Canada

Washington en Peking liggen met elkaar overhoop over tal van kwesties, waaronder handel, computerchips en andere technologie, nationale veiligheid en Taiwan, samen met de ontdekking van een vermoedelijke Chinese spionageballon boven de VS en het neerschieten daarvan eerder deze maand.

Maandag kondigde Canada aan dat het net als de VS TikTok verbiedt op alle door de overheid uitgegeven mobiele apparaten.

“Ik vermoed dat nu de regering de belangrijke stap neemt om alle federale werknemers te vertellen dat ze TikTok niet langer kunnen gebruiken op hun werktelefoons veel Canadezen, van bedrijven tot particulieren, zullen nadenken over de veiligheid van hun eigen gegevens en misschien keuzes zullen maken,” zei Trudeau.

De Canadese Treasury Board-voorzitter Mona Fortier zei dat de Chief Information Officer van Canada had vastgesteld dat TikTok “een onaanvaardbaar niveau van risico’s voor de privacy en veiligheid met zich meebrengt.”

“Op een mobiel apparaat bieden de gegevensverzamelingsmethoden van TikTok aanzienlijke toegang tot de inhoud van de telefoon,” zei Fortier.

De app wordt dinsdag verwijderd van Canadese overheidstelefoons.

Europese Commissie

De uitvoerende macht van de Europese Unie zei vorige week dat het TikTok tijdelijk heeft verboden op telefoons die door werknemers worden gebruikt als cyberveiligheidsmaatregel.

TikTok heeft vraagtekens gezet bij de verboden en zegt dat het geen gelegenheid heeft gekregen om vragen te beantwoorden en dat overheden zich afsnijden van een door miljoenen geliefd platform.