Buitenland

Deense klimaatraad: Denen moeten minder vlees en meer planten gaan eten

28-02-2023 13:03

Varken
Shutterstock.

KOPENHAGEN, 28 februari (Reuters) – De Denen zouden tweederde van hun vleesconsumptie moeten vervangen door groenten en andere planten als onderdeel van de inspanningen om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van het land tegen het einde van het decennium te halen, zei de onafhankelijke adviseur van de regering op dinsdag.

Een belasting op voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor het klimaat was een van de belangrijkste aanbevelingen van de Deense klimaatraad.

De raad adviseerde een belasting van ongeveer 33% op rundvlees, een van de producten met de grootste klimaatvoetafdruk, vertelde de voorzitter van de raad, Peter Mollgaard, aan Reuters.

Jaarlijkse evaluatie

De aanbeveling maakte deel uit van een jaarlijkse evaluatie van de weg die Denemarken aflegt om de bindende doelstelling van 70% minder CO2-uitstoot dan in 1990 te bereiken, waartoe de regering wettelijk verplicht is.

Volgens het rapport consumeren Denen gemiddeld meer dan twee keer zoveel dierlijke voedingsmiddelen, zoals varkensvlees, rundvlees en zuivel, als het wereldwijde gemiddelde.

Gemeten naar de uitstoot van hun voeding behoren de Denen daarmee tot de meest uitstootveroorzakende bevolkingsgroepen ter wereld.

Als belangrijke varkensvleesproducent, met meer dan twee keer zoveel slachtvarkens als mensen, is geroosterd varkensvlees een pijler van de Deense keuken.

65 miljoen ton CO2-equivalenten

De raad schat dat Denemarken tussen 2,6 en 3,9 miljoen ton CO2-equivalenten per jaar minder kan uitstoten als alle Denen het voedingsadvies van de regering opvolgen om de vleesinname te verlagen van gemiddeld iets minder dan 1 kilogram tot 350 gram per week.

Denemarken stootte in 2020 65 miljoen ton CO2-equivalenten uit.

De raad heeft vorige week aanbevolen de rundvlees- en zuivelproductie te verminderen door een emissieheffing op de landbouw.

Meer dan de helft van het Deense grondgebied is bebouwd en daarmee is Denemarken een van de meest intensief bebouwde landen ter wereld.

De raad heeft ook aanbevolen meer vaart te zetten achter de inspanningen om de broeikasgasemissies van de landbouw te verminderen, het gebruik van gasovens in huishoudens geleidelijk uit te bannen en meer wind- en zonne-energie op te wekken.