Partnerbijdrage

Geld besparen door je lening over te sluiten

28-02-2023 10:43

Als je op zoek bent naar manieren om geld te besparen, is het oversluiten van je lening misschien wel de moeite waard om te overwegen. Het oversluiten van je lening kan je namelijk helpen om geld te besparen op de rente en op de looptijd van de lening. In dit artikel zal ik je uitleggen wat het oversluiten van een lening inhoudt en hoe je hiermee geld kunt besparen.

Wat is het oversluiten van een lening

Het oversluiten van een lening is het aflossen van je huidige lening met behulp van een nieuwe lening. Hierdoor komt je oude lening te vervallen en neem je een nieuwe lening af bij een andere kredietverstrekker. Dit kan je helpen om geld te besparen op de rente en op de looptijd van de lening. Het is belangrijk om te weten dat het oversluiten van een lening niet altijd de beste optie is. Soms kan het juist duurder uitpakken om je lening over te sluiten.

Hoe werkt het oversluiten van een lening?

Wil je je lening oversluiten, dan ga je op zoek naar een nieuwe kredietverstrekker die je een lening aanbiedt tegen betere voorwaarden dan je huidige lening. Vervolgens sluit je bij deze kredietverstrekker een nieuwe lening af. Met het geleende geld betaal je je oude lening af en ben je dus schuldenvrij bij je oude kredietverstrekker. Vanaf dat moment betaal je alleen nog maar af aan de nieuwe lening bij de nieuwe kredietverstrekker.

Wat zijn de voordelen van het oversluiten van een lening?

Het oversluiten van een lening kan je diverse voordelen opleveren, zoals:

Lagere rente: Bij het afsluiten van een nieuwe lening kun je mogelijk een lagere rente bedingen dan bij je oude kredietverstrekker. Hierdoor betaal je minder rente en bespaar je op de kosten van de lening.

Verandering in looptijd: Bij het oversluiten van een lening kun je ook de looptijd van de lening aanpassen. Als je bijvoorbeeld een kortere looptijd kiest, dan ben je sneller van je schuld af. Hierdoor betaal je minder rente over de totale looptijd van de lening.

Lagere maandlasten: Als je een nieuwe lening afsluit met een lagere rente en/of een langere looptijd, dan dalen je maandlasten. Dit kan vooral prettig zijn als je momenteel krap bij kas zit en graag wat meer financiële ruimte wilt hebben.

Wanneer is het oversluiten van een lening niet voordelig?

Het oversluiten van een lening is niet altijd de beste optie. Als je bijvoorbeeld al bij een kredietverstrekker zit met een lage rente en gunstige voorwaarden, dan kan het oversluiten van een lening duurder uitpakken dan je huidige lening. Ook als je nog maar een klein bedrag moet aflossen op je huidige lening, kan het oversluiten van je lening een minder gunstige optie zijn. In dit geval kan het aflossen van het resterende bedrag een betere keuze zijn.

Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het oversluiten van een goedkope lening, zoals boeterente bij vervroegd aflossen en administratiekosten voor het afsluiten van een nieuwe lening. Het is dus belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het bepalen of het oversluiten van een lening de beste keuze is.

Hoe kun je bepalen of het oversluiten van een lening voordelig is?

Om te bepalen of het oversluiten van je lening voordelig is, kun je het beste een aantal stappen doorlopen:

Bekijk je huidige lening: Ga na hoeveel je nog moet aflossen op je huidige lening en wat de rente en looptijd van je huidige lening zijn.

Vergelijk verschillende kredietverstrekkers: Zoek uit welke kredietverstrekkers leningen aanbieden met betere voorwaarden dan je huidige lening. Houd hierbij rekening met zowel de rente als de looptijd van de lening.

Bereken de totale kosten: Bereken de totale kosten van je huidige lening en de nieuwe lening. Hierbij moet je rekening houden met eventuele boeterente bij vervroegd aflossen en administratiekosten voor het afsluiten van een nieuwe lening.

Vergelijk de maandlasten: Bereken wat je maandelijkse lasten zijn bij je huidige lening en wat je maandelijkse lasten zullen zijn bij de nieuwe lening. Hierbij moet je ook rekening houden met de looptijd van de lening.

Als je deze stappen hebt doorlopen, kun je bepalen of het oversluiten van je lening voordelig is of niet. Als je er niet zeker van bent of het oversluiten van je lening de beste keuze is, kun je ook advies vragen aan een financieel adviseur.