Buitenland

Kremlin: ‘Poetin volledig op hoogte van situatie in luchtruim Sint Petersburg’, na UFO-melding

28-02-2023 10:53

MiG-31
Russia air force supersonic interceptor MiG-31 in flight, 29 november 2020. JetKat / Shutterstock.com

MOSKOU, 28 februari (Reuters) – De Russische luchthaven Pulkovo in Sint-Petersburg heeft dinsdagochtend tijdelijk en kort alle vluchten opgeschort alvorens ze weer op te starten na onbevestigde Russische mediaberichten over een ongeïdentificeerd object zoals een drone in het gebied.

De regering van de tweede stad van Rusland kondigde de sluiting aan op haar officiële Telegram-kanaal zonder een reden voor de opschorting te geven.

Ambtenaren van de stad zeiden later op dinsdag dat de vluchten waren hervat en dat een tijdelijk luchtruimverbod binnen een straal van 200 kilometer van Pulkovo was opgeheven tegen 12:00 uur lokale tijd (09:00 uur GMT).

UFO

Het persagentschap RIA Novosti had eerder gemeld, op basis van een bron bij de hulpdiensten van de stad, dat er een ongeïdentificeerd object was waargenomen, wat de aanleiding was voor de aanvankelijke sluiting.

Onbevestigde berichten van twee online Russische nieuwsbladen meldden dat straaljagers waren gestuurd om een onderzoek in te stellen. Later zeiden ze dat de jets niets hadden gevonden.

Er was geen officieel commentaar over de oorzaak van de verstoring of over hoe het vermeende onbekende object werd onderzocht.

Poetin op hoogte gehouden

In een briefing nadat de vluchten waren hervat, zei Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, dat president Vladimir Poetin volledig op de hoogte was gehouden van de situatie.

Hij weigerde commentaar te geven op de oorzaken van de urenlange verstoring.

Uit gegevens van de website FlightRadar24 bleek dat een aantal vluchten op weg naar Sint-Petersburg al vroeg op dinsdag terugkeerden naar hun bestemming, terwijl de sluiting van het luchtruim ook gevolgen had voor vluchten naar de Russische exclave Kaliningrad, waarvoor vliegtuigen over Sint-Petersburg moeten vliegen.

Tegen 12:00 uur plaatselijke tijd waren de vluchten naar St. Petersburg hervat, zo toonde de website FlightRadar24 aan, en de vliegtuigen waren weer begonnen met landen en opstijgen op de luchthaven.