Buitenland

Russen halen drone neer in regio Moskou, ‘wilde civiele infrastructuur aanvallen’

28-02-2023 12:28

Shahed-136 Drone
A drone is seen in the sky seconds before it fired on buildings in Kyiv, Ukraine, Monday, Oct. 17, 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

28 februari (Reuters) – Een drone is dinsdag neergestort bij een aardgasdistributiestation ten zuidoosten van Moskou in een kennelijk mislukte aanval op 110 km van het centrum van de Russische hoofdstad, aldus de regionale gouverneur.

Andrei Vorobyov meldde het incident nabij de stad Kolomna, kort nadat het ministerie van Defensie Oekraïne ervan beschuldigde dat het vannacht twee drone-aanvallen in het zuiden van Rusland had uitgevoerd.

Oekraïne eist niet openlijk de verantwoordelijkheid op voor aanvallen binnen Rusland.

Als Oekraïne achter het incident in Kolomna zit, zou dit de eerste poging tot drone-aanval in de Russische hoofdstad zijn sinds Rusland iets meer dan een jaar geleden Oekraïne binnenviel.

Geen schade

Postings op Russische sociale media toonden het grijze metalen wrak van een drone in een sneeuwjacht aan de rand van een bos in de buurt van Kolomna. Reuters kon de beelden niet onmiddellijk verifiëren.

Vorobyov zei dat de drone bedoeld leek om een “civiele infrastructuurvoorziening” te treffen, maar dat er geen schade was. Hij zei dat de veiligheidsdienst FSB zich met de situatie bezighield en dat er geen gevaar was voor de bewoners.

Eerder beschuldigde het ministerie van Defensie Oekraïne ervan aanvalsdrones te lanceren op civiele infrastructuurdoelen in de zuidelijke regio’s Krasnodar en Adygea.

Het zei dat zijn antidronesystemen ervoor hadden gezorgd dat de drones uit koers raakten en hun doel misten.

“Beide drones verloren de controle en weken af van hun vliegroute. De ene viel in een veld, de andere, die afweek van zijn traject, raakte het beoogde doel niet,” zei het.

De Oekraïense autoriteiten gaven niet onmiddellijk commentaar.

Brand in olieopslagplaats

Russische nieuwsagentschappen hadden eerder een brand in een olieopslagplaats in de regio Krasnodar gemeld, ongeveer 240 km ten zuidoosten van het schiereiland de Krim, nadat een drone in de lucht was gezien.

De belangrijkste burgerluchthaven van de tweede stad van Rusland, St. Petersburg, heeft dinsdagochtend een uur lang alle vluchten stilgelegd voor wat volgens het ministerie van Defensie oefeningen waren met straaljagers in het westelijke luchtruim van Rusland.

Begin december zei Rusland dat drie militairen waren gedood bij vermeende Oekraïense drone-aanvallen op twee luchtmachtbases op honderden kilometers van de frontlinies in Oekraïne.

Op 26 december zei Rusland dat het nog een Oekraïense drone had neergeschoten in de buurt van een van de luchtmachtbases – vlakbij de stad Saratov, waar Russische strategische nucleaire bommenwerpers zijn gestationeerd – en dat nog eens drie militairen waren gedood.

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen door uitgebreider artikel, 13:27 uur.