Buitenland

Slachtoffers bootramp migranten betaalden 8000 euro per persoon voor enkele reis

28-02-2023 16:05

Italië
AP Photo/Paolo Santalucia.

CROTONE, Italië, 28 februari, (AP) – Reddingsteams hebben dinsdag meer lichamen uit zee gehaald, waardoor het dodental van de laatste migratietragedie in Italië op 65 komt, terwijl aanklagers vermoedelijke smokkelaars aanwezen die naar verluidt 8.000 euro per persoon rekenden voor de ‘dodenreis’ van Turkije naar Italië.

De autoriteiten stelden een geplande bezichtiging van de kisten uit om meer tijd te hebben voor de identificatie van de lichamen, terwijl steeds meer wanhopige familieleden en vrienden in de Calabrische stad Crotone aankwamen in de hoop hun geliefden te vinden, van wie sommigen uit Afghanistan kwamen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Giuseppe Pipita.

 

“Ik zoek mijn tante en haar drie kinderen”, zei Aladdin Mohibzada, die eraan toevoegde dat hij 25 uur vanuit Duitsland had gereden om het geïmproviseerde mortuarium in een sportstadion te bereiken. Hij zei dat hij had vastgesteld dat zijn tante en twee van de kinderen waren overleden, maar dat een 5-jarige overlevende in een centrum voor minderjarigen was ondergebracht.

“We onderzoeken mogelijkheden om ze de lichamen die hier liggen naar Afghanistan te sturen”, vertelde hij The Associated Press buiten het mortuarium. Maar hij klaagde over een gebrek aan informatie terwijl de autoriteiten zich inspannen om de ramp het hoofd te bieden. “We zijn hulpeloos hier. We weten niet wat we moeten doen.”

80 overlevenden

Ten minste 65 mensen, onder wie 14 minderjarigen, kwamen om toen hun overvolle houten boot 100 meter voor de kust van Cutro op de klippen liep en zondag vroeg in ruwe zee uit elkaar viel. Tachtig mensen overleefden, maar er wordt gevreesd voor tientallen doden. Volgens overlevenden had de boot ongeveer 170 mensen aan boord toen hij vorige week vertrok vanuit Izmir, Turkije.

Volgens hulporganisaties ter plaatse waren veel van de passagiers afkomstig uit Afghanistan, waaronder hele families, maar ook uit Pakistan, Syrië en Irak. Reddingsteams haalden dinsdag twee lichamen uit de zee, waardoor het dodental op 65 komt, aldus de politie.

Premier Giorgia Meloni stuurde een brief aan de Europese leiders met de eis snel actie te ondernemen om het langdurige migratieprobleem van het continent aan te pakken, en benadrukte dat de enige manier om het probleem serieus en humaan aan te pakken is migranten ervan te weerhouden hun leven te riskeren tijdens gevaarlijke overtochten over zee.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Giuseppe Pipita.

 

“Het punt is dat hoe meer mensen op weg gaan, hoe meer mensen het risico lopen te sterven,” zei ze maandag laat tegen de staatstelevisie RAI.

Openbaar aanklager Giuseppe Capoccia van Crotone bevestigde dat onderzoekers drie vermoedelijke smokkelaars hebben geïdentificeerd, een Turk en twee Pakistanen. Een tweede Turk is vermoedelijk ontsnapt of omgekomen in het wrak.

De Italiaanse douanepolitie zei in een verklaring dat de organisatoren van de overtocht elk 8.000 euro in rekening brachten voor de ‘reis des doods’.

Geen vertraging bij reddingsactie

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi reageerde afwijzend op suggesties dat de redding was vertraagd of beïnvloed door het regeringsbeleid dat hulpgroepen ontmoedigt om op zee te blijven om migranten te redden.

Het EU-grensagentschap Frontex zei dat zijn vliegtuig de boot zaterdag om 22.26 uur bij Crotone had opgemerkt en de Italiaanse autoriteiten had gewaarschuwd. Italië stuurde twee patrouilleschepen uit, maar die moesten omkeren vanwege het slechte weer.

Piantedosi vertelde een parlementaire commissie dinsdag dat het schip ongeveer 100 meter uit de kust aan de grond liep en zondag rond 5 uur ‘s ochtends uit elkaar viel.

“Er was geen vertraging”, zei Piantedosi tegen Corriere della Sera. “Al het mogelijke werd gedaan in absoluut onmogelijke zeeomstandigheden.”

Havens noordelijke kust

De regering van Meloni, die vorig jaar de verkiezingen won met de belofte om de migratie hard aan te pakken, heeft de inspanningen van humanitaire boten om meerdere reddingen in het centrale deel van de Middellandse Zee te verrichten, bemoeilijkt door hen havens langs de noordelijke kusten van Italië toe te wijzen. Dat betekent dat de schepen meer tijd nodig hebben om terug te keren naar zee nadat ze migranten aan boord hebben gebracht en veilig aan land hebben gebracht.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Paolo Santalucia.

 

Piantedosi herinnerde Corriere eraan dat hulpgroepen normaal gesproken niet actief zijn in het gebied van de schipbreuk van zondag, die plaatsvond voor de kust van Calabrië in de Ionische Zee. De hulpgroepen zijn eerder actief in het centrale deel van de Middellandse Zee, waar ze migranten redden die vertrokken zijn uit Libië of Tunesië.