Buitenland

Geen aanwijzingen risico’s volksgezondheid Ohio na nieuwe ontsporing goederentrein

06-03-2023 14:58

Goederentrein
Shutterstock.

SPRINGFIELD, Ohio (AP) – Autoriteiten in Ohio zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat de ontsporing van een Norfolk Southern vrachttrein tussen Dayton en Columbus, de tweede ontsporing van een bedrijfstrein in de staat in een maand tijd, risico’s oplevert voor de volksgezondheid.

Norfolk Southern en Clark County-ambtenaren zeggen dat 28 van de 212 wagons van de trein in zuidelijke richting, waaronder vier lege tankers, ontspoorden om ongeveer 16:45 uur zaterdag in Springfield Township in de buurt van een bedrijvenpark en het beursterrein van de provincie. Springfield ligt ongeveer 74 kilometer ten westen van de hoofdstad Columbus.

Uit voorzorg werden de bewoners in een straal van 305 meter gevraagd een schuilplaats te zoeken en de brandweer zette uit voorzorg het gevaarlijke stoffen team van de provincie in, maar ambtenaren zeiden zondag vroeg dat er “op dit moment geen aanwijzingen waren voor gewonden of risico’s voor de volksgezondheid”.

Geen lekkage

Een team van Norfolk Southern, het gevaarlijke stoffen team en het Ohio Environmental Protection Agency “hebben onafhankelijk van elkaar de plaats van het ongeval onderzocht en vastgesteld dat er geen sporen van lekkage zijn”, aldus de ambtenaren.

Ambtenaren bevestigden zondagmiddag dat er geen gevaarlijke stoffen betrokken waren bij de ontsporing.

Norfolk Southern general manager Kraig Barner zei echter dat een paar andere wagons op de trein van Bellevue, Ohio, naar Birmingham, Alabama, vloeibaar propaan vervoerden en een paar andere wagons ethanol. De rest van de trein bestond uit gemengde vracht, zoals staal en afgewerkte auto’s, zei hij.

“Veel van de wagons die eigenlijk ontspoorden waren lege boxcars,” zei Barner.

De ambtenaren zeiden dat twee van de vier lege tankwagens die ontspoorden eerder dieseluitlaatvloeistof hadden vervoerd en de andere twee hadden resthoeveelheden polyacrylamide wateroplossing, wat volgens Barner een additief is dat vaak wordt gebruikt bij de behandeling van afvalwater.

Geen gewonden

Milieuambtenaren hebben bevestigd dat de ontsporing niet in de buurt is van een beschermde waterbron, wat betekent dat er geen risico is voor openbare watersystemen of particuliere bronnen. De schuilplaatsorder betrof slechts vier of vijf huizen, zeiden de ambtenaren.

Er zijn geen gewonden gevallen bij het publiek of de tweekoppige bemanning van de trein, zei hij. De oorzaak van de ontsporing wordt onderzocht en de bevindingen zullen worden overgedragen aan de Federal Railroad Administration, zei Barner.

Ohio-gouverneur Mike DeWine zei zaterdagavond laat dat president Biden en transportminister Pete Buttigieg hem hadden gebeld “om hulp van de federale overheid aan te bieden.”

Treinramp East-Palestine

Op 3 februari ontspoorden 38 wagons van een Norfolk Southern goederentrein in East Palestine, in het noordoosten van Ohio nabij Pennsylvania, en verschillende wagons van de trein met gevaarlijke stoffen verbrandden.

Hoewel niemand gewond raakte, werden nabijgelegen buurten in beide staten in gevaar gebracht. Het ongeluk veroorzaakte een evacuatie van ongeveer de helft van de ongeveer 5000 inwoners van de stad, een voortdurende multigouvernementele rampenbestrijding en aanhoudende zorgen onder de dorpelingen over de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn.