Partnerbijdrage

Je auto op de zaak zetten? Hier houd je rekening mee

07-03-2023 12:31

Wil je je auto een zakelijke tenaamstelling geven? Dan zijn er bepaalde regels aan de orde. Per voertuig en bouwjaar kunnen deze regels weer verschillen. Hieronder lees je alles over de regelgeving en aandachtspunten voor een voertuig op de zaak.

Dit moet je weten voordat je een auto op de zaak zet

Veel ondernemers vinden het aantrekkelijk om hun auto op de zaak te laten zetten. Er zijn wel wat punten waar je als ondernemer op moet letten. Bedenk dus goed of je voordeliger uit bent, door je auto op de zaak te laten schrijven. In dit artikel behandelen we de vier belangrijkste aspecten, rondom een zakelijk voertuig. We zullen ze een voor een behandelen.

Bijtelling

Een auto voor zakelijke doeleinden en privégebruik, is altijd aan bijtelling onderworpen.

De cataloguswaarde van het voertuig, wordt gedeeltelijk bij je inkomen opgeteld. Hierover ga je belasting betalen. Het soort voertuig en het bijtellingspercentage, bepalen de hoogte van de totale bijtelling. Heb je een elektrisch voertuig? Dan betaal je nu het minst aan bijtelling. De bijtelling voor elektrische auto was in 2022 16%. Brandstof en hybride voertuigen kosten nu zo een 22% aan bijtelling. Het is dus een aardig verschil. Kies daarom een auto met een gunstig bijtellingspercentage, om te hoge kosten te voorkomen.

Youngtimer

Heb je een auto tussen vijftien en 25 jaar oud? Dan beschik je over een youngtimer. Een oldtimer is doorgaans ouder dan 25 jaar. Het is voor ondernemers interessant om in een oudere auto te rijden, omdat ze er meestal minder bijtelling voor betalen. Nieuwe auto’s en auto’s jonger dan vijftien jaar, brengen de hoogste fiscale kosten met zich mee. Het is belangrijk om te onthouden dat youngtimers en oldtimers hogere brandstofkosten en onderhoudskosten met zich meebrengen. Hierdoor ben je soms minder gunstig uit.

Nieuwere auto’s rijden tenslotte een stuk zuiniger. Bovendien hoeven ze minder reparaties door hun leeftijd te ondergaan. Bereken of het verstandig is, om een youngtimer op de zaak te zetten.

Leasen of kopen

Er is ook nog een verschil tussen leasen en kopen. Je kunt de auto op de zaak leasen, maar ook kopen. Je betaalt met leasen een bepaald maandbedrag voor je auto. Dit betekent dat je geen hoge investering op hoeft te hoesten. Ondernemers vinden een leaseauto daarom meestal een aantrekkelijke optie. Als je een auto koopt, heb je wel meer vrije keuze in onderhoudsbedrijven. Op een leaseauto zit ook meestal een kilometerbeperking. Zo heb je leaseplannen, waarbij je maximaal 7500 of 10.000 kilometer per jaar mag rijden. Dit kan verschillen per leasemaatschappij.

Bij een gekochte auto heb je deze beperking niet. Bovendien heb je met een leaseauto met terugkerende kosten te maken. De maandlasten van een gekochte auto zijn doorgaans wat lager. Toch zijn de zakelijke leasekosten ook relatief laag. Alle reparaties en onderhoudskosten zijn vaak bij de leaseprijs inbegrepen. Daarnaast is de wegenbelasting en de verzekering ook meestal inclusief.

Rij je meer dan 500 km per jaar privé? Dan ga je ook bijtelling voor je leaseauto betalen. Je zit aan een leasecontract van meerdere jaren vast. Het kan wel tot zes jaar oplopen. Je moet altijd het leasebedrag op kunnen brengen.

Kosten afschrijven

Hoe ouder de auto wordt, hoe lager de waarde. De auto heeft meer kilometers gereden en kan niet meer voor de nieuwprijs verkocht worden. Kies voor een zakelijke auto die niet snel in waarde daalt. Je hebt tenslotte met een afschrijvingsperiode van vijf jaar te maken. Het is ook van belang om de afschrijvingsperiode bij te houden. Je kunt dan besluiten wanneer de auto vervangen moet worden. De formule van de afschrijving is als volgt:

Jaarlijkse afschrijving = (aanschafwaarde – restwaarde)gedeeld door de vermoedelijke gebruiksduur.

Tankpas of Laadpas

Met een auto de zaak, is een tank- of laadpas erg praktisch. Je kunt namelijk de vervoerskosten nauwkeurig bijhouden en inzien. Bovendien biedt de tankpas betaalgemak bij meerdere aangesloten tankstations. Je krijgt ook met privileges en korting op de brandstof- of stroomprijs te maken. Je kunt de kosten direct aan de zaak doorbelasten en makkelijk reiskostendeclaraties indienen.

Er zijn verschillende tankpassen. Iedere pas hanteert zijn eigen voorwaarden. Sommige tankpassen zijn universeel en anderen zijn bij een kleine aanbieder aangesloten. Je moet dan langer zoeken voor een aangesloten pomp of laadstation. Bovendien zijn veel passen ook in heel Europa te gebruiken. Op Bespaargelijk.nl vind je de beste tankpas voor jouw auto!

Conclusie

Een auto van de zaak, kan een hoop voordeel opleveren. Het hangt natuurlijk van je situatie af. Je kunt alle kosten als zakelijke kosten opgegeven. Het is voordeliger om de auto puur voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Je betaalt dan geen bijtelling, mits je maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt. Toch kan een auto van de zaak, fiscaal gezien, een goede oplossing zijn. Je kunt btw af laten trekken en geniet van veel zakelijke voordelen.

Doordat de zaak alle kosten betaalt en je btw van de aanschafprijs aftrekt, kun je duizenden euro’s besparen. Je kunt ook het onderhoud en zakelijke gebruik, als voorbelasting, in mindering brengen. Dit kan alleen, als de auto voor belaste omzet wordt gebruikt. Voor veel ondernemers en zzp’ers is het dus een goede mogelijkheid.