Buitenland

NSA maakt zich zorgen om TikTok

07-03-2023 17:53

TikTok
Ascannio/Shutterstock.com

WASHINGTON, 7 maart (Reuters)Paul Nakasone, directeur van de Amerikaanse nationale veiligheidsdienst, heeft dinsdag zijn bezorgdheid geuit over de gegevensverzameling van de Chinese video-app TikTok en de mogelijkheid om brede beïnvloedingsoperaties mogelijk te maken.

“TikTok baart me zorgen om een aantal verschillende redenen,” zei Nakasone tegen een hoorzitting van de Senaat.

Nakasone zei dat hij zich ten eerste zorgen maakt over “de gegevens die ze hebben”.

“Ten tweede is er het algoritme en de controle over wie het algoritme heeft,” voegde Nakasone eraan toe.

100 miljoen gebruikers in VS

Nakasone eindigde zijn commentaar met de bewering dat het TikTok-platform ingrijpende beïnvloedingsoperaties mogelijk zou kunnen maken. Nakasone zei dat zijn zorg niet alleen het feit is dat TikTok proactief gebruikers kan beïnvloeden, maar ook de mogelijkheid om “de boodschap uit te schakelen”, en wees op het grote aantal gebruikers.

De app wordt gebruikt door meer dan 100 miljoen Amerikanen.

De NSA, onderdeel van het ministerie van Defensie, is het agentschap dat verantwoordelijk is voor Amerikaanse cryptografische en communicatie-inlichtingen en beveiliging.

Een vertegenwoordiger van TikTok reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Nieuwe wetgeving

TikTok, een onderdeel van het Chinese ByteDance, komt steeds meer onder vuur te liggen door de vrees dat gebruikersgegevens in handen van de Chinese overheid kunnen komen, waardoor westerse veiligheidsbelangen worden ondermijnd. TikTok Chief Executive Shou Zi Chew moet op 23 maart voor het Amerikaanse Congres verschijnen.

Een tweeledige groep van 12 Amerikaanse senatoren zal dinsdag wetgeving invoeren die minister van Handel Gina Raimondo nieuwe bevoegdheden geeft om TikTok en andere buitenlandse technologieën te verbieden als blijkt dat ze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De Amerikaanse overheidscommissie voor buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten (CFIUS), een machtig orgaan voor nationale veiligheid, heeft ByteDance in 2020 unaniem aanbevolen TikTok af te stoten uit vrees dat gebruikersgegevens aan de Chinese overheid zouden kunnen worden doorgegeven.

Aanpassingen: artikel uitgebreid met zeven alinea’s, 18:20 uur.