GENEVE, 30 maart (Reuters) – De Israëlische regering is “op rooftocht” tegen de mensenrechten, zei het nieuwe hoofd van Human Rights Watch donderdag, en drong er bij de Verenigde Staten en andere bondgenoten op aan om meer te doen om de regering ter verantwoording te roepen voor vermeende schendingen en om haar over te halen van koers te veranderen.
‘Binnenlandse aanval op de mensenrechten, tegen haar eigen bevolking in Israël’
Een geplande revisie van de rechterlijke macht door Israëls religieus-nationalistische regering zou “een ramp” zijn voor de mensenrechten, zei HRW Executive Director Tirana Hassan tegen Reuters.
Zij riep Washington op om door te pakken nadat het een zeldzaam verwijt over de maatregel had gemaakt.
“Met de huidige staat van de Israëlische regering en de aanvallen op de rechterlijke macht in het bijzonder, zien we dat dit geen regering is die de mensenrechten respecteert,” zei Hassan.
“Dit is een regering die in feite bezig is met een binnenlandse aanval op de mensenrechten, tegen haar eigen bevolking in Israël.”.
De hoofdwoordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, zei: “Dit is een verbazingwekkend voorbeeld van hoe bevooroordeeld zij en de organisatie zijn.
“Israël is een sterke en levendige democratie. De demonstranten van de afgelopen maanden zijn daar een indrukwekkend voorbeeld van. Honderdduizenden mensen manifesteren op straat. Zonder geweld. Beschermd door de politie. Zo werkt een echte democratie.
“Het is het zoveelste voorbeeld van een organisatie die Israël overal op aanvalt, zonder een minimum aan begrip of eerlijkheid. Zo triest.”
Het plan van de regering om het parlement in staat te stellen beslissingen van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven en rechterlijke benoemingen te controleren, heeft geleid tot enkele van de grootste straatprotesten in de Israëlische geschiedenis, waarbij critici de zet een bedreiging voor de democratie noemden.
Premier Benjamin Netanyahu en zijn aanhangers zeggen dat de plannen zouden zorgen voor een goed evenwicht tussen de gekozen regering en de rechterlijke macht en de individuele en minderheidsrechten niet in gevaar zouden brengen.
Eerder deze week heeft Netanyahu wetgevende stappen gepauzeerd om het plan uit te voeren en is hij besprekingen begonnen met de politieke oppositie over een compromis.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Israëliërs die gekant zijn tegen een omstreden regeringsplan om de rechterlijke macht te herzien, zwaaien met Israëlische en Amerikaanse vlaggen tijdens een protest ter ondersteuning van de Amerikaanse president Joe Biden, die het plan deze week bekritiseerde, buiten het kantoor van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv, Israël, donderdag 30 maart 2023. Netanyahu zei maandag dat hij het plan bevroor om tijd te geven om een compromis te zoeken met zijn tegenstanders, maar demonstranten hebben gezworen hun demonstraties voort te zetten en zeggen hem niet te vertrouwen. (AP Photo/Oded Balilty)
Hassan, een advocaat die asielzoekers heeft vertegenwoordigd, zei dat ze hoopte dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden “hun relatie en hun macht zou aanwenden om ervoor te zorgen dat Israël een stap terugzet van de rand van de afgrond, waar het zich nu bevindt als het gaat om mensenrechten.
“Wij verwachten dat de VS Israël met dezelfde strengheid ter verantwoording roepen voor schendingen als zij bereid zijn China ter verantwoording te roepen voor hun schendingen,” voegde zij eraan toe.
Human Rights Watch bestempelde de behandeling van Palestijnen door Israël en de decennialange Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever in een rapport van 2021 als “apartheid”.
Sommige pro-Israëlische groepen, waaronder prominente Joodse organisaties in de Verenigde Staten, hebben gezegd dat HRW en andere rechtengroepen in hun verslaggeving blijk hebben gegeven van vooringenomenheid tegen Israël.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft melding gemaakt van een recordaantal van 152 moorden op Palestijnen door Israëlische veiligheidstroepen vorig jaar op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, en zei dat het geweld van joodse kolonisten tegen Palestijnen ook is toegenomen.
De toegenomen operaties van het Israëlische leger volgen op een toename van het aantal aanvallen door Palestijnen in het afgelopen jaar, waarbij ten minste 45 mensen zijn gedood, volgens cijfers van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Francesca Albanese, speciaal VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette gebieden, zei donderdag tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève dat de situatie daar verslechtert.
“Ik heb toenemende vormen van vernedering en vernederingen gezien die aan de Palestijnen worden opgelegd, een versterking van de verstikkende architectuur,” zei ze.