Regio

Crisisopvang asielzoekers Enschede 3 maanden langer open, omwonenden voelen zich ‘afvalputje van de stad’

31-03-2023 14:32

Enschede
Enschede. Shutterstock.

Door Bert Brussen, TPO – De opvang van asielzoekers in de crisisopvang bij Vliegveld Twenthe zal opnieuw met drie maanden extra worden verlengd. In deze opvang worden sinds juli 2022 zestig asielzoekers opgevangen, maar destijds werd aan omwonenden gecommumiceerd dat de opvang slechts drie maanden open zou blijven. Dat werd, op dringend verzoek van de Rijksoverheid, verlengd tot 1 april 2023. Daar is nu dus weer drie maanden bijgekomen.

De beslissing om het azc langer open te houden komt tegelijk met een brandbrief die door omwonenden van Vliegveld Twenthe is gestuurd aan de Enschedese gemeenteraad, waarover RTV Oost donderdagavond berichtte.

In die brief uiten de omwonenden vooral hun teleurstelling over de beslissingen die, naar hun gevoel, over hun hoofden worden genomen. Omdat bekend is dat het COA geïnteresseerd is in Vliegveld Twenthe als locatie voor een permanente azc en omdat het huidige azc telkens, tegen de beloftes in, langer open wordt gehouden, schrijven de bewoners het gevoel te hebben ‘een mes in de rug’ te hebben gekregen. Meerdere omwonenden hebben al vaker laten weten niet op de komst van een azc te zitten wachten.

‘We worden behandeld als afvalputje van de stad’

De bewoners schrijven onder andere:

“Met teleurstelling hebben we kennis genomen van de opstelling van politiek en gemeente in Enschede als het gaat om het vluchtelingenvraagstuk”, schrijven de omwonenden. We waren in dialoog, dachten we. Wij hebben ons constructief opgesteld. We hebben aan overlegtafels gezeten. We hebben voorstellen gedaan (kleinschalig, spreiding). We hebben ingesproken in vergaderingen. We hebben oplossingsrichtingen aangedragen. Maar een dialoog is het nooit geworden. De politiek maakt kansloze deals in achterkamertjes. Waar blijkbaar de misvatting bestaat dat er draagvlak is in Enschede Noord voor grootschalige asielopvang.”

We hebben van een ongewenste situatie het beste proberen te maken. Noabers hebben zich ingezet om er voor de vluchtelingen een dragelijke periode van te maken. Een rondje met paarden. Kleine vrijwilligerswerk activiteiten, een sinterklaasactie. Maar blijkbaar betekent een constructieve opstelling in Enschede dat je daarna een mes in je rug krijgt. En je als afvalputje van de stad behandeld wordt. Wij zijn er wel klaar mee.”Voor de omwonenden is de grens bereikt. “Voor ons betekent het dat ook dat de constructieve opstelling nu eindigt. Geen vrijwilligerswerk meer. Geen oplossingsrichtingen over hoe het wel kan. Wij zitten niet op een azc te wachten. Wij hebben ons aandeel wel geleverd.”

Dwangwet

Maandag stemde de Enschedese gemeenteraad in met een plan om 550 asielzoekers op te vangen in de gemeente. Dit om alvast te kunnen voorsorteren op de mogelijke ‘dwangwet’ die staatssecretaris Eric van den Burg (VVD) onlangs ter beoordeling naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De gedachte is dat onder deze ‘dwangwet’ Enschede kan worden gedwongen tot de opvang van maximaal 1000 asielzoekers, terwijl met het plan van de vrijwillige opvang van 550 asielzoekers Enschede zelf de regie over het aantal asielzoekers in handen houdt. Aan de belofte van opvang van de 550 asielzoekers stelt Enschede ook voorwaarden aan het maximale aantal en de duur van de opvang.

Met de opvang van 550 asielzoekers krijgt Enschede het op één na grootste azc van Overijssel. Alleen het azc in Hardenberg met 750 opvangplekken is nog groter.