Partnerbijdrage

Kan ik een zwembad plaatsen op kunstgras?

06-04-2023 11:32

Kunstgras in je tuin heeft vele voordelen. Zo hoef je nooit meer het gras te maaien, is het niet nodig om je gazon te sproeien en ook verticuteren en bemesten is verleden tijd. Maar is het ook mogelijk om een zwembad te plaatsen op kunstgras? Op deze vraag krijg je antwoord op deze pagina.

Kunstgras versus echt gras onder je zwembad

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: kunstgras is uitermate geschikt om een zwembad op te plaatsen. Sterker nog: kunstgras is eigenlijk in alle gevallen geschikter om een zwembad op te plaatsen dan echt gras. Dit komt doordat kunstgras gemaakt is om intensief te gebruiken. Daar waar bij natuurgras al snel gele plekken in het gazon ontstaan op de plek van het zwembad, is dit bij kunstgras niet het geval. Kunstgras is kleurvast, ook als er gedurende enige tijd een zwembad op heeft gestaan.

Hoe lang kan ik mijn zwembad laten staan?

Hoe lang je je zwembad op het gras laat staan, heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van je kunstgras. Je kunt het zwembad gerust de hele zomer laten staan zonder dat het kunstgras onder je zwembad hier minder mooi van wordt. Ook over de invloed van chloorwater uit jouw zwembad op de kleur van het kunstgras hoef je je geen zorgen te maken. Kunstgras is zeer kleurvast, het chloor uit het zwembad zal de kleur van het kunstgras niet aantasten.

Onderhoud van het kunstgras

Een belangrijk voordeel van kunstgras is dat het nagenoeg onderhoudsvrij is. Dit is niet anders op het moment dat je er voor kiest om een zwembad op je gazon van kunstgras te plaatsen. Na het opruimen van het zwembad zal je zien dat door het gewicht van het water de kunstgrassprieten plat zijn gaan liggen. Met een borstel zorg je er eenvoudig voor dat de sprieten weer rechtop komen te staan, zodat je na dit klusje van enkele minuten al niet meer ziet waar het zwembad op het kunstgras heeft gestaan. Dit is met name het geval bij kunstgras dat is gemaakt van relatief dikke vezels.

Overige voordelen

Kunstgras onder en rondom je zwembad heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Schoon water Kunstgras rondom je zwembad zal een positief effect hebben op de waterkwaliteit van je zwembad. Ten opzichte van een gazon van echt gras komt er namelijk minder zand, gras en ander vuil in het water terecht.
  • Goede drainage Een gazon van kunstgras bevat kleine gaatjes, waardoor water dat uit het zwembad is gespat gemakkelijk wegzakt in de onderlaag. Hierdoor krijg je geen last van modder of plassen rondom je zwembad.
  • Zachte ondergrond Kunstgras is zacht. Dit is niet alleen fijn als je op je blote voeten naar het zwembad loopt, maar ook als de bodem van het zwembad een zeil is. Kunstgras zorgt dus voor extra comfort.