Regio

Ook in Alphen ad Rijn geen burgerparticipatie bij zoeken locaties azc

06-04-2023 14:45

De Tas, Alphen aan den Rijn
De Tas, Alphen aan den Rijn. Google Streetview.

Inwoners van Benthuizen zijn erg boos over de plannen van de gemeente Alphen aan den Rijn om tijdelijke woningen te bouwen voor Oekraïense vluchtelingen en spoedzoekers. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in dorpshuis De Tas uitten de inwoners wonesdagavond hun onvrede over het gebrek aan transparantie van de gemeente.

De gemeente wil een tijdelijk asielzoekerscentrum op het industrieterrein Hoorn-West realiseren en tijdelijke woningen bouwen in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp. De bewoners van Benthuizen zijn boos dat ze niet de gelegenheid hebben gehad om zelf locaties aan te dragen.

‘Afvalputje van Alphen’

Een inwoner van Hazerswoude vreesde zelfs dat Hazerswoude ‘het afvalputje van Alphen’ wordt. Dit doet denken aan de problemen met de opvang van asielzoekers bij Vliegveld Twente in de gemeente Enschede. Ook daar lieten omwonenden weten zich het ‘afvalputje van de stad’ te voelen.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft nu beloofd om tot en met volgende week vrijdag alternatieve locaties te accepteren. De tijdelijke woningen zijn bedoeld voor een periode van maximaal 15 jaar en de bouw moet uiterlijk deze zomer beginnen.

De gemeenteraad zal uiterlijk eind juni beslissen of de bouw van het azc en de tijdelijke woningen definitief doorgaat.

Middelburg

Eerder deze week was in het Zeeuwse Middelburg ook al onvrede te horen over een tekort aan burgerparticipatie bij het zoeken naar een geschikte locatie voor een azc. Daar waren het niet de burgers zelf maar hun vertegenwoordigers van de gemeenteraad die het college van B en W bekritiseerden.