Regio

Wethouder Alphen ad Rijn geeft toe: ‘Locaties opvang statushouders niet goed beoordeeld’

07-04-2023 13:26

Hazerswoude-Dorp
De Voorweg in Hazerswoude-Dorp, één van de beoogde locaties voor opvang statushouders en Oekraïners. Google Streetview.

Door Bert Brussen, TPO – De Alphense wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) heeft zich de harde kritiek door bewoners en politieke partijen ‘persoonlijk aangetrokken’. Hij heeft toegegeven dat de mogelijke locaties voor tijdelijke woningen (‘flexwoningen’) voor Oekraïners en statushouders in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp ‘niet goed genoeg zijn beoordeeld’. De wethouder heeft nu beloofd dat bewoners tot en met volgende week vrijdag hun eigen voorstellen voor locaties mogen indienen en dat alle voorstellen zullen worden meegewogen.

Eerder deze week uitten bewoners van Benthuizen en Hazerswoude-Dorp massaal hun onvrede en woede over de mogelijke komst van ‘flexwoningen’ voor statushouders in hun omgeving. De bewoners zeiden zich gepasseerd en overvallen te voelen en vonden dat ze te weinig mogelijkheid tot participatie hadden gekregen in het zoeken naar geschikte locaties.

Unanieme kritiek

Ook donderdagavond tijdens een raadsdebat over deze kwestie gebruikten burgers hun inspreekrecht om woede te uitten. Zo werd de vrees herhaald dat Hazerswoude ‘het afvoerputje van Alphen wordt’ en vertelde een inwoner van Hazerswoude hoe ‘de mensen huilend over straat lopen’.

Niet alleen inwoners zijn ontevreden over de werkwijze van de wethouder. Vrijwel alle partijen bekritiseerden donderdag de manier waarop het college tot nu toe met de zaak is omgegaan.

Maximaal 15 jaar

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft het voornemen om naast reguliere asielzoekers ook statushouders (‘spoedzoekers’) en vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Voor de statushouders wordt gedacht aan de versnelde bouw van tijdelijke woningen in Hazerswoude-Dorp of Benthuizen die maximaal 15 jaar zullen blijven staan. Deze woningen kunnen overigens ook worden gebruikt voor het huisvesten van reguliere woningzoekenden in Alphen.

Het gaat in de plannen tot nu toe om een locatie voor twintig woningen met zestig personen en een locatie met zes woningen met 24 mensen in Benthuizen, en om twee locaties met 50 ‘kleine’ tijdelijke woningen voor 150 mensen en vier woningen met 16 mensen in Hazerswoude-Dorp.

In tegenstelling tot de locaties voor woningen voor statushouders en Oekraïners is er tegen de locatie voor (tijdelijke) opvang van maximaal 400 reguliere asielzoekers op een industrieterrein in Hoorn-West nauwelijks bezwaar. De gemeenteraad is hier bijna unaniem voor, alleen FvD is tegen.

Net als een aantal andere gemeenten sorteert de gemeente Alphen aan den Rijn met de verruiming van opvangcapaciteit voor asielzoekers en statushouders vast voor op de mogelijke toekomstige ‘dwangwet’ van staatssecretaris Eric van den Burg (VVD).