Buitenland

Oekraïne zegt te blijven vasthouden aan eis terugtrekken Russen uit Krim

13-04-2023 13:07

Oekraïne
Een Oekraïense soldaat rookt terwijl hij uitrust in het door oorlog getroffen Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, woensdag 12 april 2023. (Iryna Rubakova via AP.)

KIEV, Oekraïne (AP) – De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne zei donderdag dat zijn land zal blijven vasthouden aan de eis dat Rusland zijn troepen terugtrekt uit de Krim en uit andere delen van Oekraïne die Moskou onlangs illegaal heeft geannexeerd.

De minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba noemde de oorlog in Oekraïne “een bloedende wond in het midden van Europa” en zei dat al het grondgebied van zijn land gelijk moet worden behandeld in de omgang met het Kremlin na de grootschalige invasie meer dan dertien maanden geleden.

“We zijn verenigd door de beginselen van het VN-handvest en de gedeelde overtuiging dat de Krim Oekraïne is en terug zal keren onder controle van Oekraïne,” zei Kuleba, via een videoverbinding sprekend tot een bijeenkomst in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

“Telkens als je iemand uit welke hoek van de wereld ook hoort zeggen dat de Krim op de een of andere manier speciaal is en niet aan Oekraïne moet worden teruggegeven, zoals elk ander deel van ons grondgebied, moet je één ding weten: Oekraïne is het categorisch oneens met deze uitspraken,” zei hij op de Veiligheidsconferentie voor de Zwarte Zee.

Kremlin eist erkenning soevereiniteit de Krim

Het Kremlin wil dat Kiev de soevereiniteit van Rusland over de Krim erkent en ook de annexatie in september van de Oekraïense provincies Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia.

Oekraïne heeft deze eisen afgewezen en wil geen gesprekken met Rusland totdat de troepen van Moskou zich terugtrekken uit alle bezette gebieden.

Graandeal

Hoewel er geen tekenen zijn van mogelijke vredesbesprekingen, hebben de twee landen sporadisch krijgsgevangenen uitgewisseld en zijn ze een oorlogsovereenkomst aangegaan voor de export van Oekraïens graan en Russisch graan en kunstmest. De graanovereenkomst heeft de bezorgdheid over de wereldwijde voedselvoorziening helpen wegnemen, vooral voor landen in Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië waar velen al met honger kampen.

De overeenkomst, die afgelopen juli door de V.N. en Turkije tot stand kwam, is echter delicaat en Moskou heeft herhaaldelijk gedreigd er een einde aan te maken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Oekraïne

AP Photo/Libkos.

 

Rusland stemde er vorige maand mee in om de graanovereenkomst met 60 dagen te verlengen – in plaats van de 120 dagen van een eerdere verlenging – om het Westen een waarschuwingssignaal te geven.

In het jongste geschil zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag dat er geen discussie over verlenging van de graanovereenkomst voor de Zwarte Zee na 18 mei zal plaatsvinden totdat er vooruitgang is geboekt bij het oplossen van wat het noemde “vijf systematische problemen” die het gevolg zijn van de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog.

Het zei in een verklaring dat deze kwesties waren: de heraansluiting van de Russische staatsbank voor landbouw op het internationale banksysteem SWIFT; hervatting van de leveringen aan Rusland van landbouwmachines, reserveonderdelen en diensten; opheffing van beperkingen op verzekeringen en herverzekeringen en van het verbod op toegang tot havens; herstel van de werking van de Tolyatti-Odesa ammoniakpijpleiding; en deblokkering van buitenlandse tegoeden en rekeningen van Russische bedrijven die verband houden met de productie en het vervoer van voedsel en meststoffen.

Landcorridor Rusland en Krim

Militaire analisten zeggen dat een verwacht Oekraïens tegenoffensief in de komende maanden gericht zou kunnen zijn op de landcorridor tussen Rusland en de Krim, in de hoop de Russische troepen in tweeën te splitsen.

Dat zou een enorme militaire uitdaging zijn. Satellietbeelden laten zien dat de troepen van het Kremlin uitgebreide loopgravenstelsels graven in het gebied tussen het vasteland van Oekraïne en het schiereiland aan de Zwarte Zee.

Uitputtingsslag

De gevechten van de afgelopen maanden zijn een uitputtingsslag geworden, waarbij geen van beide partijen tijdens de winter aan kracht kon winnen en vaak zijn toevlucht nam tot langeafstandsbombardementen.

Ten minste vier burgers werden gedood en elf gewond bij de laatste Russische bombardementen die de civiele infrastructuur bleven treffen, zei het Oekraïense presidentiële bureau donderdag.

Het Oekraïense leger zei dat Russische troepen in de afgelopen 24 uur 32 luchtaanvallen, twee raketaanvallen en 40 aanvallen van meerdere raketwerpers lanceerden.