Buitenland

Noord-Korea test ICBM met vaste brandstof, belooft ‘extreme onrust en afschuw’

14-04-2023 11:34

Noord-Korea, Kim Jong-un
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

SEOEL, 14 april (Reuters)Noord-Korea heeft vrijdag aangekondigd dat het een nieuwe intercontinentale ballistische raket (ICBM) met vaste brandstof heeft getest, een ontwikkeling die zijn strijdkrachten “radicaal zal bevorderen” en die volgens deskundigen raketlanceringen met weinig waarschuwing mogelijk zal maken.

Leider Kim Jong Un leidde de test van donderdag, en waarschuwde dat het vijanden “een duidelijker veiligheidscrisis zou doen ervaren, en hen voortdurend extreme onrust en afschuw zou bezorgen door fatale en offensieve tegenacties te ondernemen totdat ze hun zinloos denken en roekeloze daden opgeven”, aldus Noord-Koreaanse staatsmedia.

Volgens analisten was dit het eerste gebruik door het Noorden van vaste brandstof in een intermediaire of intercontinentale ballistische raket, een belangrijke taak om tijdens een oorlog sneller raketten in te kunnen zetten.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei dat Noord-Korea het wapen nog aan het ontwikkelen was, en dat het meer tijd en moeite nodig had om de technologie onder de knie te krijgen, wat erop wijst dat Pyongyang misschien meer tests zal uitvoeren.

‘Radicale bevordering tegenaavalhouding’

De Noord-Koreaanse staatsmedia KCNA gaf foto’s vrij van Kim die naar de lancering kijkt, vergezeld door zijn vrouw, zus en dochter, en de met camouflagenetten bedekte raket op een mobiele lanceerinrichting. Een video van de staatsmedia liet zien hoe de Hwasong-18 raket uit een lanceerbuis schoot, waarbij een rookwolk ontstond.

De ontwikkeling van de Hwasong-18 zal “de strategische afschrikkingscomponenten van de DVK ingrijpend hervormen, de effectiviteit van haar nucleaire tegenaanvalhouding radicaal bevorderen en een verandering teweegbrengen in de uitvoerbaarheid van haar offensieve militaire strategie,” zei de KCNA, die de initialen van de officiĆ«le naam van het land gebruikte.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord_Korea

Deze foto, verstrekt op 14 april 2023 door de Noord-Koreaanse regering, toont wat volgens haar de testlancering is van de Hwasong-18 intercontinentale ballistische raket donderdag 13 april 2023 op een niet nader genoemde locatie in Noord-Korea. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

 

Zuid-Korea en de Amerikaanse luchtmacht voerden uren na het rapport oefeningen uit, waarbij Amerikaanse B-52H bommenwerpers betrokken waren die zich voegden bij F-35A, F-15 en F-16 straaljagers, zei het ministerie van Defensie van Seoel.

“Door de inzet van Amerikaanse strategische middelen met verhoogde frequentie en intensiteit zullen de twee landen de wil van onze sterke alliantie blijven tonen dat we nooit een nucleaire aanval van Noord-Korea zullen tolereren,” zei het ministerie in een verklaring.

Gewenste capaciteit

Noord-Korea heeft recente gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea bekritiseerd als een escalatie van de spanningen, en heeft de afgelopen maanden de wapentests opgevoerd.

De meeste van Noord-Korea’s grootste ballistische raketten gebruiken vloeibare brandstof, waardoor ze op hun lanceerplaats met drijfgas moeten worden geladen – een tijdrovend en gevaarlijk proces.

“Voor elk land dat grootschalige, op raketten gebaseerde nucleaire strijdkrachten gebruikt, zijn raketten met vaste brandstof een ongelooflijk gewenste capaciteit, omdat ze niet onmiddellijk voor gebruik van brandstof hoeven te worden voorzien,” zei Ankit Panda, een senior fellow bij de in de VS gevestigde Carnegie Endowment for International Peace. “Deze vermogens zijn veel responsiever in een tijd van crisis.”

Noord-Korea zal hoogstwaarschijnlijk enkele systemen met vloeibare brandstof behouden, wat de berekeningen van de VS en zijn bondgenoten tijdens een conflict bemoeilijkt, zei Panda.

Moeilijker op te sporen

Vann Van Diepen, een voormalig wapenexpert van de Amerikaanse regering die nu werkt bij het 38 North-project, zei dat raketten met vaste brandstof gemakkelijker en veiliger te bedienen zijn, en minder logistieke ondersteuning nodig hebben – waardoor ze moeilijker op te sporen en beter te overleven zijn dan dan raketten met vloeibare brandstof.

Noord-Korea toonde tijdens een militaire parade in februari voor het eerst wat een nieuwe ICBM op vaste brandstof zou kunnen zijn, nadat het in december een motor op vaste brandstof met hoge stuwkracht had getest.

Analisten zeiden dat de VS een onderscheid kan maken tussen een lancering met vaste of vloeibare brandstof met behulp van waarschuwingssatellieten die verschillen kunnen detecteren in de infrarode gegevens die door verschillende rakettypes worden geproduceerd.

De laatste lancering kwam dagen nadat Kim opriep tot versterking van de oorlogsdreiging op een “meer praktische en offensieve” manier om wat Noord-Korea agressiebewegingen van de Verenigde Staten noemde tegen te gaan.

Waarschijnlijk meer testen

De raket, afgevuurd vanuit de buurt van Pyongyang, vloog ongeveer 1000 km voordat hij landde in wateren ten oosten van Noord-Korea, zeiden functionarissen. Noord-Korea zei dat de test geen bedreiging vormde voor zijn buurlanden.

Een Zuid-Koreaanse militair zei dat de maximale hoogte van de raket lager was dan 6000 km, het hoogtepunt van enkele van de recordproeven van vorig jaar.

“Noord-Korea had ervoor kunnen kiezen om zich te concentreren op het verzamelen van gegevens die nodig zijn om de kenmerken in verschillende stadia te controleren, dan om bij de eerste lancering voluit te gaan,” zei Kim Dong-yup, een professor aan de Universiteit voor Noord-Koreaanse Studies. “Omdat het een test was die niet zijn normale vluchtpatroon demonstreerde, zal Noord-Korea waarschijnlijk nog enkele testen uitvoeren.”

 

Noord-KoreaKorean Central News Agency/Korea News Service via AP.