Door: Jan Omvlee, TPO- Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een groot klimaatwetgevingspakket. De plannen moeten bijdragen CO2-reductiedoelstellingen voor 2030. In dat jaar moet de uitstoot met 55 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Het aangenomen pakket maakt onderdeel uit van de klimaatplannen die Eurocommissaris Frans Timmermans twee jaar geleden presenteerde.
Bedrijven die spullen willen exporteren naar de EU, moeten voortaan bijdrage aan de CO2-doelen via een speciale grensheffing, het zogenaamde Carbon Border Adjustment Mechanism. Dit moet ervoor zorgen dat bedrijven uit landen waar minder strenge regels gelden, alsnog een prikkel krijgen om hun CO2-uitstoot terug te brengen. Dit moet ook oneerlijke concurrentie tegengaan. Het Europees Parlement hoopt het zo minder verleidelijk te maken voor Europese bedrijven om hun vervuilende productie naar het buitenland te verplaatsen. Het gaat hierbij vooral om sectoren in de industrie, zoals staal, aluminium, cement en mest.
Onder andere de regels rond emissierechten worden met het pakket aangescherpt. Er komen minder emissierechten op de markt, en de prijs van deze rechten gaat omhoog. Het doel is om alle CO2-emissierechten in 2040 naar nul te brengen.
Ook zegt de wetgeving dat Europese burgers direct gaan betalen voor de uitstoot die zij maken in hun persoonlijke leven. De uitstoot die vrijkomt bij transport of bijvoorbeeld het verwarmen van een privéwoning, moet ook onder de emissiehandel gaan vallen. Deze emissierechten moeten door onder andere energiebedrijven ingekocht worden, voordat deze hun producten kunnen leveren aan de klant. De kosten hiervoor zullen de bedrijven in rekening brengen aan de consument, wat voor een hogere energierekening zal zorgen.
Het pakket maatregelen zal waarschijnlijk volgende week worden ondertekend door de 27 EU- lidstaten.