Door: Jan Omvlee, TPO- Er komt waarschijnlijk een faillissementsgolf aan nu de coronasteun van de overheid moet worden terugbetaald. Kredietverzekeraar Allianz Trade kwam dinsdag al met die waarschuwing. Volgens BNR zeggen economen bij Rabo Research nu dat zo’n golf wel eens goed kan zijn voor de economie. Het inkrimpen van het bedrijfsleven kan er namelijk voor zorgen dat gekwalificeerd personeel vrijkomt om bij de overgebleven bedrijven te gaan werken. Die kunnen daardoor op de lange termijn doorgroeien.
Momenteel ligt het aantal faillissementen in Nederland laag vergeleken met de periode voor de coronapandemie. Het CBS publiceerde vorige week cijfers waaruit bleek dat in maart van dit jaar 25 procent minder bedrijven failliet gingen dan in februari. Volgens Allianz is dat echter de stilte voor de storm. Het bedrijf voor heel 2023 juist een toename van 52 procent.
Econoom Nick Vrieselaar erkent tegenover BNR dat net natuurlijk sneu is om bedrijven om te zien vallen, en verschrikkelijk voor ondernemers en werknemers. Maar hij zegt ook dat het goed is als er mensen, kapitaal en grond vrijkomt voor ondernemingen die financieel gezonder zijn. Vooral met het oog op de personeelstekorten kan het vrijkomen van personeel uitkomst bieden.
Ook ligt het aantal faillissementen volgens Vrieselaar momenteel historisch laag. De 150 tot 200 bedrijven die nu maandelijks kopje onder gaan, vallen in het niets bij de 500 bedrijven die volgens hem de afgelopen 40 jaar maandelijks moesten sluiten. De te verwachten stijging van het aantal faillissementen komt deels door de coronasteun die sommige bedrijven niet terug kunnen betalen, en door de hogere rente die het lenen van geld moeilijker maakt.