Door: Jan Omvlee, TPO- Een steeds groter deel van de Nederlanders is ontevreden over de politiek in Den Haag. Dat schrijft het Sociaal Cultureel Planbureau in een nieuw rapport dat vandaag werd gepubliceerd. 60 procent van de bevolking is ontevreden over de politiek. Dat was vorig jaar nog 49 procent. Ook verwacht 73 procent van de ondervraagden dat het economisch slechter zal gaan de komende tijd. Deze resultaten staan in contrast met hoe mensen hun eigen leven zeggen te beoordelen, want daarover zegt 85 procent wel tevreden te zijn.
Volgens het SCP zijn mensen negatiever gestemd omdat het aantal problemen zich op lijkt te stapelen, zonder dat de politiek er een oplossing voor heeft. Stikstof, inflatie, klimaat, wonen, asielopvang en inkomensverschillen lossen elkaar af als hoofdpijndossiers. Dit alles maakt mensen somberder over de richting waar het land zich in beweegt. In de nazomer van 2021 zei 36 procent van de ondervraagden nog dat Nederland iets meer de verkeerde dan de goede kant op gaat, een jaar later was dat 42 procent. Het percentage volwassen ondervraagden dat zei dat het duidelijk de verkeerde kant op gaat groeide van 12 naar 20 procent.
De verschuiving is onder alle leeftijdsgroepen, opleidingsniveaus en politieke voorkeuren te zien. Opvallend is dat nu per saldo ook de aanhang van de regeringscoalitie minder vertrouwen uitspreekt in de politiek. Het vertrouwen van de achterban van partijen die niet meeregeren stond al laag, maar daalt verder.
Wanneer mensen de vraag krijgen wat voor hen het belangrijkste maatschappelijke thema is, antwoorden meer mensen klimaatverandering, immigratie of armoede. Kwesties als natuur, regeldruk, verkeer en racisme kwamen in de enquête juist minder snel naar voren. Ook energie stijgt als onderwerp waar ondervraagden spontaan over beginnen. Dat was in de zomer van 2021 nog bij 2 procent het geval, maar een jaar later noemde 7 procent energieprijzen als het belangrijkste onderwerp.