Buitenland

Italiaanse premier Meloni neemt openlijk afstand van fascisme

25-04-2023 16:14

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. AP Photo/Domenico Stinellis.

ROME, 25 april (Reuters) – De Italiaanse regeringscoalitie heeft geen “heimwee naar het fascisme”, aldus premier Giorgia Meloni op dinsdag, in een poging zich te verzetten tegen critici die haar partij Broeders van Italië ervan hebben beschuldigd geen afstand te nemen van haar neofascistische verleden.

Meloni stelde de kwestie aan de orde in een brief aan de krant Corriere della Sera op de dag dat Italië het einde van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en de overwinning van partizanen op de nazi’s en hun fascistische bondgenoten viert.

“Al vele jaren, en zoals elke eerlijke waarnemer erkent, hebben de partijen die rechts in het parlement vertegenwoordigen verklaard dat zij niet in staat zijn om enige nostalgie naar het fascisme te koesteren,” schreef Meloni.

Benito Mussolini

Broeders van Italië heeft zijn wortels in de Italiaanse Sociale Beweging (MSI), die in 1946 werd opgericht als rechtstreekse erfgenaam van de zwarthemden van Benito Mussolini, en de erfenis van het fascisme kwelt Italië nog steeds, bijna 80 jaar na het einde van de oorlog.

De brief van Meloni kwam een dag nadat ANPI, een groep die voormalige partizanen uit de oorlog vertegenwoordigt, er bij Meloni op had aangedrongen zich te distantiëren van het fascisme, en volgde op een recente verontwaardiging die was veroorzaakt door senaatsvoorzitter Ignazio La Russa.

La Russa, een vooraanstaand lid van de Italiaanse broeders/fraters, die zijn carrière in de MSI begon en memorabilia van Mussolini verzamelt, leek het belang van het partizanenverzet af te zwakken door te zeggen dat de naoorlogse grondwet geen melding maakte van antifascisme.

Meloni nam duidelijk afstand van La Russa’s opmerkingen.

“De fundamentele vrucht van 25 april was en blijft ongetwijfeld de bevestiging van de democratische waarden, die het fascisme met voeten had getreden en die we terugvinden in de Republikeinse Grondwet,” zei ze.

Republikeinse Partij

Sommige tegenstanders zeiden echter dat ze niet ver genoeg was gegaan.

“Wat zij zou moeten doen is de moed hebben om duidelijk en definitief te zeggen ‘wij zijn antifascistisch'”, zei Giuseppe Sala, de centrumlinkse burgemeester van Milaan.

Meloni vergelijkt haar partij met de Amerikaanse Republikeinse Partij en de Britse Conservatieve Partij, waarbij de verdediging van de nationale identiteit, het traditionele gezin en het culturele erfgoed bovenaan de politieke agenda staan.

Meloni zelf prees Mussolini in haar jeugd, maar heeft sindsdien haar standpunt gewijzigd: ze heeft herhaaldelijk de beruchte racistische, anti-joodse wetten veroordeeld die de dictator in 1938 uitvaardigde en verklaard dat ze “nooit enige sympathie voor het fascisme heeft gevoeld”.