Buitenland

Rusland zet nieuwe T-14 Armata tanks met onbemande koepel in tegen Oekraïne

25-04-2023 16:36

Armata T-14
Armata T-14 in 2018. Mikhail Semenov / Shutterstock.com

Rusland is begonnen met het inzetten van zijn nieuwe T-14 Armata gevechtstanks om Oekraïense posities te bestoken, “maar ze hebben nog niet deelgenomen aan directe aanvaloperaties”, meldt het Russische staatspersbureau RIA.

De tanks zijn uitgerust met extra bescherming aan de zijkanten en de bemanningen hebben “gevechtscoördinatie” ondergaan op oefenterreinen in Oekraïne, aldus een anonieme bron dicht bij de zaak die dinsdag door RIA werd geciteerd.

De T-14 tank heeft een onbemande koepel en de bemanningen bedienen de wapens op afstand vanuit “een geïsoleerde gepantserde capsule aan de voorkant van de romp”, meldt RIA.

De tanks hebben een maximale snelheid op de snelweg van 80 kilometer per uur, aldus het agentschap.

Risicovolle beslissing

In januari meldde de Britse militaire inlichtingendienst dat Russische troepen in Oekraïne terughoudend waren om de eerste levering van de tanks te accepteren vanwege hun “slechte staat”.

Ook zei het dat de inzet van de T-14 waarschijnlijk “een risicovolle beslissing” voor Rusland zou zijn en voornamelijk voor propagandadoeleinden zou worden genomen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Armata T-14

Oleg Elkov / Shutterstock.com.

 

“De productie is waarschijnlijk slechts enkele tientallen, terwijl bevelhebbers het voertuig waarschijnlijk niet vertrouwen in gevechtssituaties,” zei het Britse leger. “Het was elf jaar in ontwikkeling, het programma is geplaagd door vertragingen, vermindering van de geplande vlootgrootte en er waren meldingen van productieproblemen.”

De T-14 werd voor het eerst onthuld in 2015. Het Kremlin gaf opdracht tot de productie van 2300 tanks tegen 2020, maar dit werd later uitgesteld tot 2025, volgens Russische mediaberichten.