BERLIJN, 26 april (Reuters) – De Duitse veiligheidsdienst (‘Verfassungsschutz’) heeft woensdag de jeugdorganisatie van de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) geclassificeerd als een ‘extremistische entiteit die de democratie bedreigt’.
De classificatie komt nadat Duitsland eind vorig jaar zei dat het een poging had verijdeld van een andere extreem-rechtse groep om de staat met geweld omver te werpen en een prins als nationale leider te installeren die steun had gezocht bij Rusland.
Twee van de mensen die toen bij een inval werden gearresteerd, behoorden tot de AfD.
De Duitse Verfassungsschutz classificeerde woensdag twee andere organisaties, het Institut für Staatspolitik en Ein Prozent, als ‘extremistische entiteiten die doelstellingen tegen de grondwet nastreven’.
Noch de AfD noch haar jeugdafdeling, de Jungen Alternative, hebben onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.
“We doen er alles aan om de vruchtbare bodem voor extreem-rechts geweld droog te leggen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser in een verklaring.
“De actoren van het zogenaamde ‘nieuwe rechts’ verspreiden niets anders dan haat en discriminatie tegen andersdenkenden, vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond.”
Volgens de Verfassungsschutz willen de Jungen Alternative een zo etnocultureel homogeen mogelijke samenleving, wijzen ze migranten van niet-Europese afkomst aan als fundamenteel onmogelijk te integreren en waarschuwden ze voor de vernietiging van “organisch gegroeide Europese volkeren”.
In een bericht van 22 maart op Facebook zei de groep: “Duitsers staan nu helemaal onderaan de hiërarchie van slachtoffers in onze samenleving”.
De nieuwe classificatie zou gevolgen kunnen hebben voor de mogelijkheden van leden om in de publieke sector te werken of om vergunningen voor wapens te krijgen.
De classificatie is niet van toepassing op de AfD zelf, en Manfred Guellner van de opiniepeiler Forsa zei dat het onwaarschijnlijk was dat het een grote invloed zou hebben op de partij, die recordhoogten van 15-17% haalt omdat ze munt slaat uit de woede van de kiezers over de stijgende energieprijzen sinds de inval van Rusland in Oekraïne.
De partij werd in 2013 opgericht als een anti-europartij tijdens de schuldencrisis in de eurozone, maar verschoof al snel naar rechts, profiterend van de woede over het opendeurbeleid van voormalig kanselier Angela Merkel ten aanzien van migranten in 2015 en over het blokkeren van pandemieën.
Het is nu de meest succesvolle uiterst rechtse partij van Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog en staat momenteel slechts een paar procentpunten achter op de Groenen en de regerende sociaaldemocraten (SPD).
“We hebben gezien dat de hele discussie over extreem-rechtse tendensen de AfD geen kwaad heeft gedaan,” zei Guellner. “Integendeel, het heeft ertoe geleid dat de partij het hele radicaal-rechtse potentieel dat er sinds de ineenstorting van het nationaal-socialisme in Duitsland is overgebleven, heeft opgeslokt.”